Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Het brede effect over enkele weken duidelijk"

Succesvolle Bioweek Vlaanderen sluit af met aardbeientest

Tholen - BioForum Vlaanderen kijkt tevreden terug op de Bioweek. Het thema 'smaak' viel - gezien de grote mediabelangstelling voor de Bioweek - in de smaak van het grote publiek. Lotte van Boxem, verantwoordelijk voor communicatie bij BioForum Vlaanderen: "Ook buiten de media was deze Bioweek mooi zichtbaar, met drie grote publiekstrekkers en bezoek van politici."


Gedeputeerde Monique Swinnen was aanwezig om de wetenschappelijke aardbeienproef te ondersteunen

De Bioweek, die 2 juni onder toeziend oog van vice-ministerpresident Ingrid Lieten in Hasselt van start ging, werd afgelopen weekend met tal van activiteiten afgesloten. Zo bracht Minister Schauvliege een bezoek aan het biologisch glastuinbouwbedrijf van 'Schoonste Boerin' Cindy Declercq en haar echtgenoot Krist Hamerlinck. Dit bedrijf is een voorbeeld van innovatie met de inzet van een warmte-krachtkoppeling. Dit voorziet niet alleen in de eigen energiebehoefte, maar levert ook 1000 gezinnen schone energie. Minister Schauvliege nam tijdens het bezoek een nieuw bedrijfsgebouw officieel in gebruik. Bio-boerin Declercq kondigde aan een educatieve zelfoogstboerderij te starten op de bedrijfsgrond van haar ouders.


Links de warmte-krachtkoppeling. Rechtsboven de officiële opening en rechtsonder de rondleiding over het bedrijf

De lekkerste aardbei

Een andere publiekstrekker was de wetenschappelijke aardbeientest in Leuven. "De test was een doorslaand succes. We moesten prompt een wachtruimte en extra testplaatsen inrichten. Elk proefpersoon, 3, 16 of 91 jaar oud, daagden spontaan op en ontpopten zich ter plekke tot echte smaakexperts." Veel mensen die nog nooit biologisch geproefd hadden, deden dit nu uit eerste hand. De test bestond uit vijf bio-aardbeien en één gangbare aardbei, allemaal uit vollegrond en vers van het veld. "Achteraf kwamen veel testers vragen hoe hun favoriete aardbei heette en of deze biologisch was. Een smakelijke en memorabele introductie van bio kan je dat wel noemen. Welke aardbeien het best scoorden, weten we over twee weken. Deze resultaten zullen voor de hele landbouw- en voedingssector interessant zijn."


Jong en oud deed mee met de wetenschappelijke aardbeientest

De vele activiteiten van de Bioweek worden de komende tijd geëvalueerd door de organisatie: "De verschillende feesten, bio-brunches, wandelingen enzovoorts die overal in Vlaanderen plaatsvonden, willen we eerst nog bevragen hoe het allemaal ging. Het brede effect en exacte balans van de Bioweek kennen we dus pas over enkele weken."

Meer foto's: www.facebook.com/lekkerbio

Voor meer informatie:

BioForum Vlaanderen
www.bioforumvlaanderen.be
www.biomijnnatuur.be