Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Koelinstallatie met warmtewisselaar als kloppend hart van het bedrijf

Slimme installatie maakt bio-witloftteler volledig zelfvoorzienend in warmte

Tholen - De bouw van de nieuwe witloftrekkerij van Gert-Jan van Raaij in Haps loopt gestaag. Over de gehele bouwplaats verspreid zijn de werkzaamheden aan de nieuwbouw van de biologische witlofteler in volle gang. Teler van Raaij heeft er voor gekozen om zijn productie en verwerkingsproces uit te rusten met hoogstaande innovatieve toepassingen op het gebied van duurzaamheid, automatisering en robotisering.

Totaalinstallateur Trintech uit Gendt is samen met De Laat Koeltechniek uit Ammerzoden vanaf het begin af aan bij het project betrokken en legt op dit moment de laatste hand aan het kloppend hart van het bedrijf: de koelinstallatie waaraan met behulp van een warmtewisselaar warmte wordt onttrokken. Dankzij deze installatie is de trekkerij straks geheel zelfvoorzienend in zijn warmtebehoefte.



Gert-Jan van Raaij is iemand, die niet graag in de schijnwerpers staat. De bescheiden teler blijft dan ook op een afstandje als we een kijkje komen nemen tijdens de bouw van zijn nieuwe bedrijf aan de St. Hubertseweg in Haps. Van Raaij laat het woord liever over aan Jos Joosten en Ranny van Raaij van de firma Trintech. "Die kunnen daar veel meer en beter over vertellen dan ik. Ik houd me liever met de teelt bezig, da's mijn pakkie-an", vertelt hij. De teler loopt vervolgens weer zijn erf op om door te gaan met zijn werkzaamheden. Op dit moment wordt er op het terrein hard gewerkt aan zijn nieuwe verwerkingsbedrijf als vervanging voor zijn oude bedrijf in Nijmegen, waar hij noodgedwongen moet verkassen wegens de aanleg van de nieuwe stadsbrug over de Waal.



"Gert-Jan vertelde ons dat hij een nieuw bedrijf ging bouwen en zei dat hij alle mogelijkheden wou doorlichten om de beoogde nieuwbouw zo duurzaam en innovatief mogelijk te maken", vertelt Jos Joosten van Trintech. Samen met de teler en met technisch adviseur Ranny van Raaij hebben we alle mogelijkheden tegen het licht gehouden en is er een duurzaam concept ontwikkeld. "Na het bekijken van alle opties, van biovergisting tot warmtepompen, zijn we ons gaan verdiepen in het terugwinnen van warmte uit de bewaarcellen met witlofwortels", aldus Ranny.



"Dit systeem, waarbij we warmte onttrekken aan de wortels in de koelcellen, bleek goed aan te sluiten op het algehele proces van de witlofteelt. In het najaar worden de wortels gerooid en opgeslagen in de vijf koelcellen. Hier is de temperatuur zo'n twee graden onder nul. Hierbij ontstaat een hoeveelheid laagwaardige warmte als afvalproduct. Deze warmte kunnen we vervolgens goed gebruiken in de trekcellen, maar ook voor de verwarming van het gehele bedrijfspand, inclusief de kantine en het kantoor."



Dankzij het systeem heeft het nieuwe bedrijf geen aansluiting nodig op het gasnetwerk. Joosten: "Er is geen gasaansluiting en ook geen stookinstallatie, omdat er dankzij het systeem ruim voldoende warmte beschikbaar is voor het gehele bedrijf. Hierdoor is de witlof vanaf nu niet alleen biologisch, maar ook nog eens duurzaam."


De witlofwortels worden in de koelcellen gekoeld tot -2 graden Celsius. Dankzij de warmte terugwinningsinstallatie, die in het koelsysteem is geïntegreerd, kan er restwarmte, die normaal gesproken buiten in de condensor vernietigd wordt, onttrokken worden aan het koelmedium. Deze warmte wordt opgeslagen in een buffervat en gebruikt om de waterputten en de luchttemperatuur in de trekcellen te verwarmen.



Naar mate het seizoen vordert, is er steeds minder koelcapaciteit nodig voor het bewaren van de wortels maar juist meer koeling nodig voor de waterputten en de lucht in de trekcellen tijdens de zomerperiode. De truc hierbij is dat er met 1 koelinstallatie zowel de bewaring van de witlofwortels als de koeling/verwarming van de waterputten en trekcellen geregeld wordt. De aansturing van alle processen wordt met klantspecifieke software gerealiseerd.

Voor meer informatie:

Trintech B.V.
Nijverheidsweg 10
6691 EZ Gendt
0481-421867
www.trintech.nl
info@trintech.nl

Auteur: Boy de Nijs
Publicatiedatum: