Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Misschien dat Oggu zo’n parel wordt."

ABN AMRO: Duidelijke identiteit en internationale potentie geeft ruimte om te groeien

Al jaren kampt de foodsector met teruglopende rendementen. De strategische noodzaak om te komen tot zeer scherpe keuzes is in 2012 voor de foodsector groter dan ooit. Foodbedrijven moeten verder consolideren. De economische crisis dwingt bedrijven meer dan ooit vernieuwend te denken en te handelen. Groei komt dan ook tot stand via structurele productinnovatie en –ontwikkeling, aanpassingen aan het business model, duurzaamheidsdenken, samenwerking en ketenstrategie. Dat zegt ABN AMRO in haar 'Visie op food', een publicatie met trends en ontwikkelingen in de foodsector.

ABN AMRO ziet het meeste perspectief voor structureel herstel voor een aantal specifieke bedrijven. Die kenmerken zich door focus, flexibiliteit - bijvoorbeeld door partnerships aan te gaan -, het snel analyseren en interpreteren van grote hoeveelheden (klanten)data, herkenbaarheid en financiële weerbaarheid. "Er is altijd ruimte om te groeien voor bedrijven met een duidelijke identiteit en internationale potentie, die goed aanvoelen hoe in te spelen op maatschappelijk trends als gezondheid, gemak en duurzaamheid", stelt Niels Dijkman, sector banker Food bij ABN AMRO. "Denk maar aan hoe een tijdje terug merken als Yakult, Red Bull en Innocent ontstonden. Misschien dat in Nederland frisdrankfabrikant Oggu zo'n parel wordt."

"Juist in combinatie met een crisis kan een merk vertrouwen geven", ziet Dijkman. "Een succesvol merk moet voor de klant duidelijk herkenbaar en authentiek zijn, en appelleren aan zijn emotie en voor de afnemer bijdragen aan meer traffic, meer onderscheidend vermogen en marge. Dit kan in gevallen betekenen dat er tussen retailer en merkfabrikant een afspraak wordt gemaakt over een exclusieve lijn, zoals bijvoorbeeld bij Albert Heijn en Amstel Blond is gebeurd. Ondanks de crisis is het niet zo dat consumenten duurdere merken of luxere productcategorieën links laten liggen. De omzet van biologische producten stijgt bijvoorbeeld."

Bron: ABN AMRO
Publicatiedatum: