Nederlandse glasgroentetelers hebben behoefte aan sterk internationaal duurzaamheidskeurmerk

Het grootste deel van in Nederland geproduceerde glasgroenten wordt naar het buitenland - vooral Europese landen - verhandeld. Veel Nederlandse telers zijn voorlopers op het gebied van duurzamer telen.

Die voorlopers willen hun duurzaamheidsniveau borgen door middel van een onafhankelijk keurmerk, dat een sterke internationale positionering voor hun producten creëert. Voor de Nederlandse markt is er het certificatieschema Milieukeur voor duurzamere glasgroenten; voor de internationale markt bestaat een dergelijk keurmerk echter nog niet.

Start meerjarig project

De ambitie van de Nederlandse glasgroentesector om te komen tot een internationaal duurzaamheidskeurmerk krijgt nu gestalte in een meerjarig project. Dat wordt mogelijk gemaakt door investeringen van het bedrijfsleven en een financiële ondersteuning via Dienst Regelingen van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

Projectdeelnemers

Het project is kortgeleden opgestart met een tweetal FresQ-telers; de hoofdaanvragers Royal Pride Holland BV en Vitensa. In de loop van 2012 wordt het project mogelijk opgeschaald tot tien deelnemers. Naast deze bedrijven en SMK, worden onderzoeks- en adviesbureaus en certificatie-instellingen betrokken.

Voorlopers op duurzaamheidsthema's

Toekomstig gecertificeerde telers gaan internationaal vóórlopen op een aantal belangrijke duurzaamheidsthema's waarmee zij zich positief (én geborgd door het keurmerk) kunnen onderscheiden.

Het keurmerk kan eisen gaan stellen aan het bewust omgaan met energie, waarbij het gebruik van duurzame energie wordt gestimuleerd. Een duurzaam nutriëntenbeleid en watermanagement zijn ook belangrijke criteria; het gaat dan om het opstellen van een waterplan, opvang en gebruik van regenwater en hergebruik van buisdrainagewater. Verder is een sterke beperking van de lichtuitstoot van een kas natuurlijk van belang. Biologische gewasbescherming door de inzet van insecten is een oplossing voor een meer duurzame teeltwijze, waarbij ook de teelt van plaag- en ziekteresistente groenterassen hoort. Producten voldoen aan eisen op het gebied van hygiëne en voedselveiligheid (HACCP) en er is een zware beperking van residu gewasbeschermingsmiddel op de groenten. Verdere onderwerpen zijn de gescheiden verwerking van afval en gebruik maken van afvalstromen; een bijdrage leveren aan biodiversiteit en arbeidsomstandigheden.

Bron: SMK

Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven