Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kinderdagverblijf opent op bio-legpluimveehouderij

"Evert Esveld: "Bio-werkwijze is leuk, maar heeft ook zijn risico's"

Tholen - Evert Esveld runt in Putten een biologische legpluimveehouderij met 16.000 kippen. Hij heeft het bedrijf in 2008 van zijn ouders overgenomen, een jaar na de omschakeling naar de biologische werkwijze. "Ik zie deze werkwijze als een uitdaging. Ook is het economisch aantrekkelijk en leent onze locatie zich niet voor een groot bedrijf. Zelf zou ik het bijvoorbeeld ook een uitdaging vinden om 80.000 scharrelkippen te houden", licht Evert toe.


Evert en Frieda met hun zoontje tussen de kippen

Evert heeft veel plezier in de biologische werkwijze, maar is zich ook goed bewust van de risico's die deze werkwijze met zich meebrengt. "Ik ga het niet mooier maken dan het is." Een nadeel van de biologische werkwijze is volgens hem bijvoorbeeld de bedreigingen van roofdieren en de verplichte uitloop bij slechte weersomstandigheden.De biologische werkwijze was in het begin ook zeker wennen en verliep niet zonder problemen. In de loop van de jaren is de bedrijfsvoering ook op verschillende punten aangepast. "De kippen krijgen nu bijvoorbeeld meer afleiding met luzerne. En drinkwater is voor mij ook heel belangrijk. Er wordt heel veel naar het voer gekeken, maar het belang van schoon drinkwater wordt onderschat."

Evert heeft ook veel geleerd van ervaringen van zijn collega's. Het leukst aan de bio-werkwijze vindt hij dat het heel uitdagend is. "De kippen hebben het duidelijk naar hun zin en het is een sport om ze in goede conditie te houden."
 

Rassen

De legpluimveehouder is al diverse malen van ras veranderd. Hij begon met de Silvernick, een witte kip met wat bruine veren, die bruine eieren legt. "Deze bleek te agressief voor op onze houderij." Evert geeft aan dat de Brown Light het ook prima deed, maar dat deze kippen te snel hun veren kwijtraakten. "De Brown Nick is beter in de veren te houden. Deze kip legt wel iets zwaardere eieren en heeft vaker wat extra vitaminen en mineralen nodig. Het nadeel van dit ras is wel dat de eieren op een gegeven moment te zwaar worden en de voeropname is iets hoger. Verder lijkt dit wel het ideale ras voor onze legpluimveehouderij te zijn."
 
Op dit moment lopen op het bedrijf de zevende ronde kippen rond. "Een nieuwe ronde is altijd even spannend. Elke ronde komen de kippen ook anders aan. Ik werk inmiddels met een vaste opfokker, daarmee klikt het goed en dat is ook het geval tussen beide stallen."


In deze oude schuur is nu een kinderdagverblijf te vinden

Kinderdagverblijf

Opvallende verschijning op het bedrijf is het onlangs geopende kinderdagverblijf. Frieda, de vrouw van Evert, zal dit gaan runnen. "Dit is echt een grote sprong in het diepe, maar we hebben er veel vertrouwen in dat het een succes gaat worden. In de omgeving is geen vergelijkbare faciliteit te vinden. Er is ruimte voor 23 kinderen, waarvan veertien peuters van tussen 2 en 4 jaar en negen baby's van tussen de 0 en 2 jaar oud", vertelt Frieda.Aanstaande zaterdag (2 juni) wordt een feestelijke open dag gehouden, tussen 10:00 en 14:00 uur.


In 2006 is een eierenautomaat geïnstalleerd. "Mijn ouders hadden huisverkoop, maar dat was voor ons praktisch niet haalbaar. Dit is een leuke oplossing en het valt meer op."

Voor meer informatie:

Evert en Frieda Esveld
E.H. Esveld
Halvinkhuizerweg 125
3882 LA Putten
0341 351625
[email protected]
www.kovkukeleku.nl