Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Teeltplan afstemmen op vraag van klant

Lid worden van 'pergola-associatie' op Boerenmarkt Achterhoek

Op de maandelijkse Boerenmarkt Achterhoek kunnen bezoekers niet alleen lekkere, pure en eerlijke producten kopen en proeven, maar kunnen bezoekers tijdens het boodschappen doen meer te weten komen over biologische of ecologisch-duurzame producten van het Achterhoekse land. En wanneer bezoekers echt gek op groen en supervers zijn, is er een mogelijkheid om meer betrokken te raken bij de boer bij wie de producten afkomstig zijn door deel te nemen aan het pergola-systeem.

Eén van de standhouders op de boerenmarkt is tuinder Fred Beijleveld van Boerderij Ruimzicht uit Halle-Heide. Op 2 hectare grond van de boerderij teelt hij de biologisch dynamische groenten waarbij hij zelf de afzet zoekt. Elke maand verkoopt Fred vers geoogste groente en 'abonnementen' op de boerenmarkt. Dagelijks maakt hij op de boerderij de pakketten klaar voor klanten die lid zijn van een 'pergola-associatie'. Dit is een Nederlandse versie van het Amerikaanse CSA-system (Community Supported Agriculture) waarbij klanten zich verbinden aan de boerderij door toe te zeggen wekelijks een deel van de net geoogste groenten af te nemen en daarvoor de kosten te dragen. "Vooral in het vroege voorjaar moet er veel (arbeid) in de groentetuin geïnvesteerd worden. Hier begint de zorg voor de grond en doen wij er alles aan om een hoge kwaliteit groenten af te leveren", vertelt veeboer Gerjo Koskamp van Ruimzicht. Het pergola-systeem komt erop neer dat de boer zijn teeltplan afstemt op wat de klanten zullen afnemen. Samen regelen ze de financiën door met de klant een abonnement af te sluiten.

De klant heeft het hele jaar door verse groenten van een zeer goede kwaliteit. De spinazie smaakt fris en naar het voorjaar. In de tomaat proef je de zon. De groenten brengt de boer bij vaste afhaalpunten: klanten die voldoende ruimte hebben en bij wie andere klanten in de buurt hun deel kunnen ophalen. De boer is in dit systeem zeker van een inkomen en laat grote supermarkten en concerns in voedingsmiddelen buiten de deur.

Aan de Boerenmarkt Achterhoek is elke maand een Boerenmarkt-kwis met een hoofdprijs van 50 euro aan zelf uit te kiezen waren verbonden. Door er aan mee te doen komen bezoekers nog meer te weten over de herkomst, productieproces, wat je precies eet en hoe je het kunt eten. Op de Boerenmarkt Achterhoek staan 16 standhouders. Samen bieden zij een diversiteit aan boodschappen. Vanaf mei tot en met oktober vindt de boerenmarkt elke eerste zaterdag van de maand plaats bij Kaasboerderij Weenink aan de Eimersweg 3 in Lievelde. Kijk voor de actuele gebeurtenissen op deze website: www.boerenmarktachterhoek.nl

Bron: Streekgids
Publicatiedatum: