Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Handelaren misten regionale bio-tomaten"

Duitsland: grootste bio-kas wordt geopend in Pretschen

Op het 'Landgut Pretschen' in Brandenburg zal vandaag na anderhalf jaar bouwen de grootste biologische kas van Duitsland geopend worden. De kas is zo groot als twee voetbalvelden.

Tussen de 8000 tomatenplanten zoemen de hommels erop los. Vier hommelvolken zorgen voor de bestuiving van de planten in de kas van 2250 vierkante meter groot. De nuttige insecten zijn afkomstig van de firma 'Katz Biotech' uit Baruth. De kas bestaat uit acht compartimenten. Er zullen biologische tomaten en komkommers in worden geteeld.Teler Sascha Philipp heeft dit project in de afgelopen jaren uit de grond gestampt. Het resultaat van zijn inspanningen is al vanuit de verte zichtbaar. In het najaar van 2010 is de bouw van start gegaan. De bouw heeft ongeveer 4,5 miljoen euro gekost. Vandaag zal de kas geopend worden door staatssecretaris Rainer Bretschneider en Stephan Loge.

"Er is bij het ontwerp veel aandacht geschonken aan de omgang met energie", zegt de 40-jarige teler. Het bijzondere aan de nieuwbouw is de technologie. Als de temperatuur in de tomatenkas boven de 18 graden komt, sluit bijvoorbeeld automatisch een deel van het dak, waardoor direct contact met zonlicht vermeden wordt. Om te voorkomen dat er tijdens de wintermaanden te veel sneeuw op de kas terecht komt, zijn speciale verwarmingsspiralen geïnstalleerd. De kas wordt voor tachtig procent met hout verwarmd, de overige twintig procent van de warmte is afkomstig van gaskachels.


Sascha toont wat tomaten

De groenten zullen in zijn eigen boerderijwinkel verkocht worden en op de Berlijnse markt. "Vijf jaar geleden heb ik de Berlijnse handelaren gevraagd om hun wensen op te schrijven. Ik hoorde erg vaak de opmerking dat ze het jammer vonden dat er geen regionale biologische tomaten waren, dus besloot ik daarmee aan de slag te gaan."

De kas is zaterdag geopend van 10:00 tot 13:00 uur.

Bron: Lausitzer Rundschau
Publicatiedatum: