Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wöhrden: Kas voor energieneutrale biologische groenten in aanbouw

Momenteel wordt de waarschijnlijk grootste kas voor biologische groenten in Duitsland gebouwd. Dit gebeurt in Wöhrden (Sleeswijk-Holstein). Uniek is het CO-2-neutrale energieconcept. Er zullen biologische groenten geteeld worden en er zal energie opgewekt worden met twee WKK's.

Rainer Carstens nam in 1978 het Westhof van zijn ouders over. Sinds 1989 wordt er gewerkt volgens de biologische richtlijnen. Buurman Paul-Heinrich Dörscher teelt sinds 2000 biologisch. In 2002 hebben zij samen Dörscher & Carstens Bio GbR opgericht en ze telen inmiddels op 700 hectare biologisch. Het gaat daarbij om onder meer verschillende soorten kool, wortelen, erwten, aardappelen en granen."In 2015 willen we energieneutraal telen", vertelt Carstens. Op 6 februari van dit jaar is begonnen met de bouw van de kas, waarin uiteindelijk op 4 hectare biologische kasteelt kan gaan plaatsvinden."

Het Nederlandse bedrijf P.L.J. Bom Greenhouses levert speciaal glas met een zeer hoge lichttransmissie. En door de nabijheid van de Noordzee is de kans op zon extra groot. Het wolkendek breekt daardoor snel. Volgens de berekeningen zal er 15.000.000 kWh aan warmte gebruikt gaan worden via het verwarmingssysteem. Energieneutraliteit betekent dat voor elk verbruikte kilowattuur een passende hoeveelheid energie uit hernieuwbare bronnen gewonnen moet worden.

In de tweede helft van 2012 gaat de bouw van een biogasinstallatie van start, die precies naast de kas past. Daarmee zal biologische meststof geproduceerd worden.

Bron: DEGA
Publicatiedatum: