
Peter Pelzer is een vakman. Zijn liefde voor wijnbouw ontstond 25 jaar geleden, toen hij een druivenstruik plantte in zijn groentetuin. "Na verloop van tijd had ik geen hobby meer aan het verbouwen van groenten, maar stonden er alleen maar druivenstruiken." In 1999 koopt Peter een stuk grond van 2 hectare op de zuidhelling in Eys. Daar verbouwt hij pinot-gris en rieslingdruiven. Drie jaar geleden gaf Peter zijn baan op om fulltime wijngaardenier te worden op zijn Domein Aldenborgh. "Omdat het heel mooi werk is, ben ik dit fulltime gaan doen. Als wijngaardenier ben je in feite een boer, maar ik heb daarbij het hele productieproces in handen."

Peter Pelzer met de Eyra - een mousserende rieslingwijn die zijn naam ontleend aan de rechtspraak die vroeger plaatsvond op de berg waar de wijngaard gevestigd is. Eyra betekent 'oor' in het Noors.
De oogsttijd van de pinot-gris is in oktober. Afhankelijk van het weer haalt Peter drie weken later de riesling van de wijnstok. Eenmaal in de kelder krijgt de wijn rust in 1000-liter-vaten en ligt het tot maart, april op eigen gist. "We filteren de wijn niet en gebruiken ook geen klaringsmiddelen, zodat het karakter van de wijn behouden blijft. Dat is een hele basale benadering die gebaseerd is op het hebben van geduld. Ik realiseer mij goed dat wanneer ik in mijn wijnkelder een bepaalde stap onderneem, dat dat tot gevolg heeft dat ik een heleboel andere stappen moet gaan nemen die ik eigenlijk niet wil nemen. Bij filteren pers je de wijn bijvoorbeeld met grote kracht door een filter. Het filter heeft daarna een perfecte smaak, maar die ben je kwijt in de wijn."

Het Zuid-Limburgse dorpje Eys. Linksboven op de helling is de wijngaard van Domein Aldenborgh te zien
De bodem van Eys is kalkhoudende grond van mergel en vuursteel, maar met weinig kalium. Middels Noors steenmeel brengt Peter kalium in de grond. "Bij biologie erg belangrijk is dat je het bodemleven in stand houdt. Met het toebrengen van steenmeel kan ik aan kaliumbemesting doen, zonder dat ik zoute kunstmest als kalizouten hoeft te gebruiken. Het bodemleven, dus zeg maar de vitaliteit van de bodem is bij mij het begin van de keuken om deze wijn te maken. Ik werk eigenlijk samen met het bodemleven zodat dat wat er aan mineraliteit in de bodem zit, ook echt in het glas komt."

Eigen gist
De wijn van Domein Aldenborgh is voor veel mensen een onbekende wijn. Wie goed proeft, ontdekt een zuivere en pure wijn, gemaakt op basis van eigen wijngisten. "Ik heb een voor-oogst die dient als de gistaanzet voor de grote oogst. Dus ik gebruik geen fabrieksgisten, maar ga aan de gang met mijn eigen gisten."Bij keuringen krijgt Peter daardoor wel eens de kritiek dat er biologische smaken of noten in de wijn te proeven zijn. Dat maakt de wijn minder gangbaar en daarmee valt Peter dus wel eens buiten de prijzen. "Ik heb daar zelf geen problemen mee. Het is altijd leuker wanneer iedereen je product waardeert, maar op het moment dat je bewust bezig bent met een biologische wijn te maken van alle ingrediƫnten die je in de natuur aangeboden krijgt, dan is het niet erg dat dit bij het proeven van de wijn opvalt. Ik ben er juist heel trots op dat mijn wijn de smaak heeft van de bodem van Eys. Natuurlijk zou ik ook wel eens een prijs willen winnen, maar wanneer een restaurant op basis van de smaak zegt dat ze mijn wijn graag op de kaart willen hebben, is dat voor mij de grootste prijs."

Peter hoopt dat de liefde voor echte smaak weer terug komt in Nederland. "Een appel uit de Betuwe smaakt anders dan een uit Limburg, dat is een feit. Toch merken appelliefhebbers dat niet altijd op. Wijnproevers willen er veel vaker moeite voor doen om de unieke smaak van de druif uit verschillende streken te onderkennen. Die houding zou ook bij het gebruik van ons dagelijks voedsel terug moeten komen, volgens mij."
Voor meer informatie:
Domein Aldenborgh
Gerrie en Peter Pelzer
St. Agathastraat 3, Eys
06 14700070
[email protected]
www.aldenborgh.nl