Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Met bio-werkwijze grootste kans op gezonde druiven en lekkere wijn"

Wijnen van 't Fort: klein, maar zeer divers assortiment

Tholen – Ernst Hart biedt met Wijnen van 't Fort een klein, maar zeer divers assortiment met gecertificeerde biologische wijnen. Het gaat om wijnen uit Frankrijk, Spanje en Italië, allemaal van kleine wijnboeren en op basis van inheemse druivensoorten. "Ik heb geen groot assortiment, maar voor elke vraag en iedere gelegenheid heb ik wel een passende wijn", licht hij toe.

De biologische werkwijze is voor hem zeker een pré. "Een lekkere wijn begint bij gezonde druiven. En met biologische landbouw heb je nu eenmaal de grootste kans op gezonde, goed gerijpte druiven. Deze werkwijze zorgt voor gezonde planten. Kunstmest is echt niet goed, daardoor ontwikkelen de wortels zich namelijk veel minder."


Ernst in één van de wijnvelden

Ernst gaat voor duurzame relaties met de wijnboeren en zijn klanten (voornamelijk uit de horeca). Omdat hij groot voorstander van kleinschaligheid is, betreurt hij het dat de grootschalige, wat meer fabrieksmatige biologische wijnbouw in opkomst is. "Hierin draait het om uniformiteit en om hoge rendementen, wat zorgt voor dunne wijnen."

Goed wijnjaar?

Ernst gelooft overigens niet al te zeer in slechte en goede wijnjaren, de kwaliteit van de wijn is grotendeels afhankelijk van de wijnboer. "Als een wijnboer goed is in zijn vak, is hij ook in een slecht wijnjaar in staat om een goede wijn te produceren. Natuurlijk kan deze in een minder jaar wat anders zijn van smaak en structuur, maar de kwaliteit zal nog altijd goed zijn."



Hij bezoekt iedere wijnboer tenminste één keer per jaar. "Ik vind het mooi en belangrijk om hun verhaal te horen. En ik wil graag weten tegen welke problemen ze aanlopen en hoe ze dit oplossen. Het is voor een biologische wijnboer essentieel om vooruit te kijken, te observeren en op tijd de juiste maatregelen te treffen." Ieder wijngebied vraagt ook om een andere aanpak. "Zo is de mistral in Zuid-Frankrijk vaak gunstig voor de wijnboer. Deze wind zorgt voor minder vocht tussen de bladeren en trossen en dat houdt de ontwikkeling van schimmels tegen. In Noord-Frankrijk loopt een wijnboer veel grotere risico's."



Bij de vraag naar een bijzonder wijnverhaal, vertelt Ernst over een echtpaar uit Côtes du Forez (Frankrijk). Jacky en Odile verbouwen biologisch druiven in een onbekend wijngebied. Hij is vooral erg te spreken over de 'Cuvée des Gourmets'. "Dit is een ongehoord lekkere wijn, met een laag sulfietgehalte en erg geschikt voor lekkerbekken en fijnproevers. Deze wijn barst van het fruit en past erg goed bij de mensen die de wijn maken. De wijn verkoopt zichzelf en heeft bovendien een fantastische prijs-kwaliteitverhouding."
 
Speciaal zijn voor hem ook de wijnboeren die een zorgboerderij runnen. "Eén van mijn Italiaanse en één van mijn Spaanse wijnboeren doen dit bijvoorbeeld. Dat geeft echt meerwaarde. Ze maken een topwijn, met een goed verhaal dat ik ook graag aan de afnemers vertel."

Voor meer informatie:

Ernst Hart, 0343 461383, [email protected] en www.wijnenvantfort.nl

Gerelateerde artikelen → Zie meer