Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Restaurant De Kastanjehof dit voorjaar over op bio-groenten

Biologisch diner geserveerd door scholieren groot succes

Tholen – Leerlingen van het Commanderij College in Gemert hebben afgelopen vrijdag 9 maart geholpen met het voorbereiden en serveren van een biologisch achtgangendiner in restaurant en kookgalerie De Kastanjehof. Daarmee hebben ze geld binnen gehaald voor Stichting Leergeld. Tegelijkertijd deden ze met deze actie ervaring op in het werken met biologische producten in een professionele keuken.



Chef-kok/eigenaar Guus Mortier van het nabij de school gelegen restaurant De Kastanjehof is met het idee gekomen om een biologische maaltijd te serveren. "In april van dit jaar verwacht ik met de nieuwe kaart helemaal over te gaan op het serveren van biologische groenten. Onze gasten reageerden hier heel enthousiast op. Met onder andere biologische spitskool, sla en tomaten hadden we ook hele fijne groenten op het bord liggen." Guust is blij met de manier waarop de leerlingen bezig zijn geweest in zijn keuken. "Ik heb ze kunnen uitleggen waarom het belangrijk is dat we biologische groenten uit eigen regio gebruiken en ze hebben ervaren hoe lekker onze gasten deze groenten vinden. De enthousiaste reacties hebben mij gesterkt in het streven om steeds meer biologisch voedsel te reserveren in ons restaurant."



De leerlingen zijn op school wel gewend om te werken met biologische producten, zegt Mariet Verhaegh, docent op de praktijkafdeling van de sector Zorg en Welzijn op het Commanderij College. Samen met haar collega Gerry Bongers was zij vanuit de school verantwoordelijk voor de praktische uitvoer van de actie. Mariet: "De leerlingen werken af en toe met biologische producten en er is aandacht voor in de lessen over voeding. Het was leuk voor de leerlingen om eens echte koks in actie te zien in een professionele keuken. Dat de leerlingen na een hele lange dag hard werken aan het eind geen verkeerd woord laten vallen en bereid zijn geweest om alles te doen, heeft de dag voor mij tot een succes gemaakt. Daar doen we het allemaal voor."



Met het goed bezochte, en door de ruim zestig gasten ook goed ontvangen diner is het bedrag van 2520 euro opgehaald voor Stichting Leergeld. Met dat geld kan de stichting schoolgaande kinderen in Nederland die onder de armoedegrens leven helpen om deel te nemen aan buitenschoolse activiteiten. Martin Jacobs, lid van het college van bestuur van het Commanderij College en bestuurslid van Stichting Leergeld is de initiatiefnemer van de actie. Hij kijkt tevreden terug. "De reacties van de gasten waren erg positief. Zonder dat we daar concrete plannen voor hebben, gaven velen van hen aan de volgende keer weer aan te schuiven bij zo'n maaltijd. Mochten we besluiten om dit volgend jaar opnieuw te organiseren, dan moeten we misschien wel een stop inroepen. Dat er zoveel animo voor is, dat is toch fantastisch?"



Voor meer informatie: www.kastanjehof.com en www.commanderijcollege.nl

Gerelateerde artikelen → Zie meer