Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kuipers wint FD-prijs voor duurzaamheid met strokenfrees

Landbouwmechanisatiebedrijf Kuipers uit Greonterp/Witmarsum heeft de Friesch Dagblad-duurzaamheidsprijs gewonnen met de strokenfrees. Hiermee kan in minder werkgangen worden gefreesd, bemest en gezaaid. De prijs werd vanochtend voor de eerste keer uitgereikt door directeur en hoofdredacteur Lútsen Kooistra van het Friesch Dagblad op de eerste dag van de Nederlandse Landbouwbeurs die deze week in het WTC Expo in Leeuwarden wordt gehouden.
Volgens Kooistra is duurzaamheid in de landbouw een noodzakelijk streven en is er al lang niet meer alleen sprake van idealisme. "Landbouw neemt in de samenleving een belangrijke plaats in. Bedrijven die zich onderscheiden op het gebied van duurzaamheid willen we als krant graag in het zonnetje zetten."De machine wordt deze week op het Duurzaamheidsplein van de beurs gepresenteerd aan het grote publiek. Door alleen de stroken te frezen en te bemesten waarin bijvoorbeeld maïs wordt gezaaid, blijft een groot deel van de structuur van de bodem en het noodzakelijke bodemleven behouden. Doordat in minder werkgangen ook nog eens een veel kleiner deel van het land bewerkt hoeft te worden, is er minder brandstof nodig en vermindert de uitstoot van broeikasgassen.

Met de methode is veel efficiënter te boeren. De mest komt op de plaats waar het wordt opgenomen en er is minder uitspoeling van voedingsstoffen naar het oppervlaktewater.

De strokenfrees is ontwikkeld door Landbouwmechanisatiebedrijf Kuipers in samenwerking met Henk Pol uit het Drentse Uffelte. In het afgelopen seizoen is er proefgedraaid met de machine.

 

Innovatieve waarde

Volgens de jury zijn de duurzaamheidsvoordelen van de machine groot "al is de innovatieve waarde betrekkelijk gering aangezien ook anderen zich met de beoogde toepassing bezig hebben gehouden. Desondanks is naar het oordeel van de jury Kuipers de overtuigende winnaar van de Friesch Dagblad-duurzaamheidsprijs", zei de voorzitter van de jury. Andere leden van de jury waren Goaitske Iepema, projectleider duurzame landbouw van Projecten LTO-Noord en stalinrichter Jan S. Zeinstra. Hij zit namens organisator van de landbouwbeurs WTC Expo in de jury. De prijs is een pagina grote advertentie in deze krant.

Een speciale vermelding was er volgens de jury voor EKwadraat met de energiescan. Met de scan kan beter inzicht worden gekregen in het energiegebruik. Dit moet leiden tot een slimmer energiegebruik en besparingen.
 

Niet ploegen

In de afgelopen decennia is er steeds meer aandacht gekomen voor de mogelijkheden van landbouw zonder ploegen. Naast de al genoemde voordelen worden ook de verbeterde draagkracht van de bodem en de betere vastlegging van de organische stof (koolstof, C) genoemd. Daardoor vermindert de uitstoot van CO2 en wordt klimaatverandering tegengegaan.

Uit literatuuronderzoek blijkt dat het omschakelen van een systeem van kerende landbouw (met ploegen) naar niet kerende systemen meerdere jaren duurt voordat er een nieuwe stabiliteit optreedt. Dat betekent in de beginperiode hogere risico's en vaak leergeld.

Het lijkt er op dat er met niet kerende systemen meer onkruiden voorkomen en ook meer plagen. Uit een groot aantal studies blijkt ook dat het aantal natuurlijke vijanden van plagen toeneemt in niet kerende systemen.

Klik hier om naar de website van Landbouwmechanisatiebedrijf Kuipers te gaan.

Bron: Friesch Dagblad
Publicatiedatum: