Regels veevoer: 5% gangbare eiwitten toegestaan tot en met 2014

De Europese Commissie kondigde op 30 november aan dat biologische varkens- en kippenhouders tot en met 2014 veevoer mogen gebruiken waarin 5 procent gangbare eiwitten zijn opgenomen. Dit als antwoord op het protest van deze sectoren dat de voorziene overgang van 95 procent naar 100 procent biologisch voer per 2012 tot problemen zou leiden.

Het is een mondeling voorstel dat op de eerstvolgende vergadering van het permanent Comité voor de biologische landbouw (Scof) op 19-20 december besproken gaat worden. Dit Scof kan er pas in haar eerste vergadering van 2012 in februari officieel op stemmen, waarna het voorstel met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2012 in werking moet treden.

Bionext vindt het goed dat de Europese Commissie laat zien de protesten van de sector serieus te nemen. Wel is het jammer dat de Commissie geen brood zag in een geleidelijke overgang, waarbij het percentage gangbaar voer in een periode van enkele jaren zou worden afgebouwd. Een ander punt is dat de Commissie en het Scof in een half jaar tijd zeker drie voorstellen hebben besproken. Dit nieuwe voorstel komt zo laat, dat er een besluit met terugwerkende kracht voor nodig is om het in te voeren. Dat verdient geen schoonheidsprijs.

Bron: Bionext

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.