2012 Jaar van de Bij

Vier natuurorganisatie hebben 2012 uitgeroepen tot het jaar van de bij. Bijen zijn belangrijke bestuivers en leveren daarmee een essentiële bijdrage aan onze wereldwijde voedselproductie en biodiversiteit. Een gezonde bijenstand is daarom van cruciaal belang voor het voortbestaan van de mens.

Wereldwijd en zeker ook in Nederland zijn er zorgen over de bijenstand. De aantallen en vitaliteit van bijenvolken, met name van de honingbij, gaan ernstig achteruit. De wintersterfte bij honingbijen is de afgelopen jaren opgelopen van 10 procent tot maar liefst 30 procent. Niet alleen in verschillende wetenschappelijke studies, maar ook in publieksgerichte informatie (op tv en in de landelijke dagbladen) wordt aandacht besteed aan de teruggang van aantal en soorten bijen. Het gaat daarbij niet alleen om de honingbijen. De gehele groep van wilde en solitaire bijen neemt rap in omvang af. Door het verdwijnen van de bij komt onze voedselproductie en biodiversiteit in gevaar.

De oorzaken van deze afname zijn divers. Door toedoen van de mens verdwijnt een groot aantal biotopen, nestgelegenheden en ontstaat een eenzijdig voedselaanbod. Ook zijn bijen gevoelig voor ziekteverwekkers en gebruik van bestrijdingsmiddelen in onder andere de landbouw.

Vier natuurorganisaties: KNNV, Bijenstichting, Nederlandse Bijenhoudersvereniging en EIS Nederland (European Invertebrate Survey) komen gezamenlijk in actie om de bij te beschermen. Zij willen hiermee aandacht vragen voor de noodzaak van een gezonde bijenstand en willen daarbij handreikingen geven aan publiek en overheden om BIJvriendelijk te handelen.

In het Jaar van de Bij willen de organisatie laten zien dat je met eenvoudige middelen de leefomstandigheden van de bij sterk kunt verbeteren. Daarom organiseren de vier organisaties door het hele jaar leuke en leerzame activiteiten over bijen.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.