Vermoedelijke fraude betreft vooral bulkproducten

Skal onderzoekt bio-producten uit Italië

Naar aanleiding van berichten over mogelijke fraude in Italië voert controle-organisatie Skal in Nederland onderzoek uit naar de goederenstromen van Italiaanse bio-producten.

Skal blokkeert daarbij als biologisch aangeduide producten die afkomstig zijn van Italiaanse bedrijven die de Italiaanse Guardia di Finanza als mogelijk frauduleus heeft aangemerkt.
 
De vermoedelijke fraude betreft vooral de volgende bulkproducten, grotendeels bestemd voor veevoer: maïs, soja, baktarwe, koolzaad, zonnebloem en gerst. Het gaat om de biologische herkomst van de producten, niet om de voedselveiligheid.

Skal streeft ernaar om de eerste resultaten van het onderzoek over een week te presenteren en zal bedrijven die het betreft zo goed mogelijk informeren.
In het belang van de betrouwbaarheid van biologische producten verstrekken bedrijven inmiddels informatie aan Skal die van belang is voor het onderzoek.

Skal werkt al langere tijd mee met een onderzoek van Europol naar de vermoedelijke fraude maar heeft tot op heden hierover geen mededelingen gedaan teneinde het strafrechtelijk onderzoek naar de mogelijke fraude niet te frustreren.
 

Achtergrond

Het toezicht op de biologische productie is per lidstaat geregeld. In Nederland is Skal door het Ministerie van EL&I aangewezen als toezichthouder. Een biologisch product dat in een lidstaat is gecertificeerd, mag als zodanig vrij binnen de EU worden verhandeld.

In onderhavig geval van gerede twijfel over een Italiaans biologisch product kan Skal in Nederland dit product de bio-status ontnemen.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven