De gemiddelde consumptie van vlees van geitenbokjes per jaar bedraagt slechts 100 tot 150 gram per persoon. Consumenten associƫren het vlees met een scherpe smaak en willen het vaak niet eens proeven. Daarbij is geitenvlees vrij prijzig. Dit heeft vooral te maken met het feit dat de slachtkosten relatief hoog zijn. Een bok geeft minder vlees dan bijvoorbeeld een lam, maar de kosten voor het slachten zijn nagenoeg gelijk.
Smaak
Om het geitenvlees toch aan de man te brengen is smaak een belangrijk wapen. Veel mensen blijken geitenvlees, als ze het eenmaal zonder vooroordelen gegeten hebben, zeer te waarderen.Onderscheid in leeftijd
Peter Govers en Ina Eleveld, eigenaren van de biologisch-dynamische geitenboerderij Hansketien in Drenthe maken zich al jaren sterk voor geitenvlees. Een van hun inspanningen is geweest om voor de bereiding van het vlees onderscheid te maken in leeftijd. Een Capretto is een geitenlam tot circa 10 weken. Het verschilt per geitenbedrijf of dit lam alleen melk of ook ruwvoer heeft gehad. Een Chevon is een geit van 5 tot 7 maanden oud en heeft al volop ruwvoer en beweging gehad. Een Capra select is meestal een vrouwelijk dier, ouder dan 7 maanden en jonger dan 3 jaar.Gezondheid
Govers verwacht dat het geitenvlees de komende jaren een verdere opmars zal maken. De geitenhouders zouden daarbij wel eens kunnen worden gesteund door een ander koopargument: gezondheid. "Dit vlees bevat weinig vet en minder cholesterol dan andere vleessoorten. Dat past wel bij de wensen van de consument. Ik denk ook dat de gangbare geitenfokkers zich meer op de vleesproductie gaan richten", zo meent Govers.Bron: AgriHolland, VleesMagazine