Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biologische opkweek kleinfruit niet voor iedereen een optie

Onlangs heeft een aantal gangbare en biologische kleinfruittelers uit Nederland en België een paar interessante opkweekbedrijven (braam en framboos) bezocht. Doel van de bijeenkomst was om de opkweek van vooral framboos te leren kennen, nieuwe rassen te zien én om te kijken naar de mogelijkheden van biologische opkweek. Er zijn drie bedrijven bezocht: Trayplant, Het Broek Softfruitplants en kwekerij de Westerbouwing. De verkrijgbaarheid van nieuwe rassen is bij kleinfruit een probleem. Vele rassen zijn clubrassen gekoppeld aan een afzetpartij en zijn dus niet vrij verkrijgbaar.

Trayplant van Peter van Avoird: opkweek framboos van moedermateriaal tot plug (85 procent) of longcane. Aardbei als trayplant. Braam alleen op bestelling. Geen veredeling. Rassen: Tulameen, Maravilla, Erica en Glen Ample. Nieuwe rassen zijn onder andere Lagorai, Kweli, Imara en diverse nummers. Alle planten staan in potten op substraat.

Het Broek softfruitplants: is 300 hectare groot: aardbei, framboos, braam, rode bes en blauwe bes. Alleen vermeerdering. Framboos: T-plus, Tulameen, Amira, Glen Ample, Imara, Kweli. Naast vermeerdering in pot ook levering van naakte wortels (teelt in de grond).

Imara en Kweli staan buiten bij De WeertKwekerij 'De Westerbouwing': bedrijf van Geert de Weert. Teelt, vermeerdering en sinds 8 jaar veredeling. Eigen rassen: Imara en Kweli (kruisingen van wilde zaailingen met Polka). Geen clubrassen, maar onder licentie. Vruchten zijn later dan Polka, goede opbrengsten. Doorteelt (voorjaarsteelt) van deze herfstframbozen wordt getest. Op eigen bedrijf nu oogst in de kas Kwanza (eigen ras framboos) en Dirksen Thornless (braam).

Over de biologische opkweek van kleinfruit waren de bedrijven eensluidend: voor hun bedrijven en onder de huidige teeltomstandigheden is dat geen optie. Dit betekent dat als we biologisch plantgoed willen ontwikkelen, we daar zelf stappen in moeten nemen, bijvoorbeeld door de vermeerdering op te pakken. Voordat de opkweek wordt opgepakt moet wel duidelijk zijn welke rassen en welk plantmateriaal door de biologische teelt zijn gewenst. Dit vergt een inventariserende studie en inventarisatie onder de biologische kleinfruittelers.

Voor meer informatie: Gerjan Brouwer, DLV plant

Bron: BioKennis
Publicatiedatum: