Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Boven verwachting leuk. Willen naar 18.000 kippen"

Omschakeling naar leghennen blijkt prima keuze

Tholen – Roelof en Gerda van den Brandhof runnen sinds 2007 een biologisch leghennenbedrijf in Renswoude. Ze betraden hiermee een volledig nieuwe sector. De sprong in het diepe, blijkt nu een verstandige stap te zijn geweest. "Dit is echt mijn ding. Ik had niet verwacht dat ik het zo leuk zou gaan vinden", aldus Gerda.

Gerda vindt het heel mooi werk, en ziet het als een sport om alles eruit te halen wat erin zit. "Het gaat tot nu toe ook echt goed. Dit is de vierde ronde, met bijna 14.000 kippen. We hebben plannen om daar nog wat bij te doen. We willen graag naar 18.000 kippen"


De kippen hebben echt alle ruimte

Er is bewust gekozen voor Lohmann Light-hennen. "Deze kip legt een mooi bruin eitje, niet te zwaar, en bovendien hebben ze een scherpe voeropname. De voeropname en het aantal eieren per opgehokte hen hebben ons doen besluiten om toch de tweede ronde te starten met Lohman Light."De eerste ronde was met de Silver Nick. "Dit is een sterke hen, die volgens de gegevens een uitstekende hen was om op te zetten als bio-hen. De hen legt een supermooi keihard eitje. In de praktijk viel het bij ons een beetje tegen, met de eieren was niks mis. De hennen bleken echter vrij agressief en de voeropname ontzettend hoog", zo verklaart Gerda de keuze.Ze is tot nu toe erg tevreden. Het doel is om de kippen naar een topproductie te brengen, het gaat tenslotte om het eitje. "De eierproductie van de Lohmann Light ligt bij ons gemiddeld op 325 eieren per opgehokte hen. De eieren worden aan een Duits bedrijf geleverd. Zij halen twee keer per week de eieren op. "Hierover maken we één keer per jaar prijsafspraken." Aan het einde van de legperiode (ongeveer 74 weken) gaan de hennen naar de slachterij. Ze worden vervolgens op de biologische markt afgezet.


Keerpunt

In 2006 bevonden Gerda en haar man zich op een keerpunt. "Gaan we verder met het bedrijf, of houden we ermee op? We hebben het houden van rosékalveren overwogen. Dit bleek lichamelijke echter te zwaar. Toen kwam het idee om het roer helemaal om te gooien en biologisch verder te gaan, een manier van boeren dat echt bij ons past. Na anderhalf jaar van voorbereidingen kregen we in juli 2007 groen licht om een pluimveestal te bouwen."Ze geeft aan dat de beginperiode spannend was. "De afzet was niet bepaald optimaal, de prijs was wel redelijk. Maar net na onze start werd het voer ook nog eens fors duurder. Dat maakte het vrij lastig. Ook is het een tak die we niet kenden. Tijdens de eerste ronde besefte ik dat ik zeker niet alles zelf in de hand heb."Gerda was daarom enorm blij met de volgens haar 'super' begeleiding door de broederij en de diervoederleverancier. "Het was fijn om te merken dat ik er niet alleen voor stond. Al leer je kippenhouden toch voornamelijk door er te zijn en het te doen. Het moeilijkste blijft om vandaag te zien dat ze morgen ziek worden. Al kan je aan het gedrag van de kip vaak zien of het dier zich goed voelt."

Voor meer informatie:

Gerda van den Brandhof-Breeschoten
VOF van den Brandhof-Breeschoten
Ravenhorsterweg 4
3927 CP Renswoude
0318 572728