Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Compost het echte zwarte goud"

SOS – Save Our Soils

Grensverleggers, een initiatief van MVO Nederland, is live. Zes Nederlandse MKB-ondernemers vertellen over de dagelijkse praktijk van internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen. De persoonlijke obstakels, kansen, uitdagingen, missers en successen. Van communicatieproblemen tot corruptie, van cultuurverschillen tot arbeidsomstandigheden. Lezers kunnen vragen stellen en tips geven.

Lees hieronder een blog van grensverlegger Michaël Wilde. Hij werkt voor Nature & More aan de handel van biologische en fairtrade groente en fruit, wereldwijd.

SOS – Save Our Soils

De FAO (de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties) maakt zich grote zorgen over de landbouwgrond op onze planeet. Volgens een verontrustend rapport is namelijk 25 procent van deze belangrijke grond in sterke mate uitgeput. Wat is nou exact aan de hand? Nou, de bodem is door verschillende redenen aan erosie onderhevig, de biodiversiteit is er ernstig aangetast en de watervoorraden in veel kwetsbare gebieden loopt ernstig achteruit.

De FAO waarschuwt dat deze neerwaartse trend moet worden omgebogen om de wereldbevolking te kunnen blijven voeden. De vraag is nu dus... Hoe gaan wij het tij keren? Een van de antwoorden ligt wellicht achter in de tuin te rotten... compost!

Compost (meststof uit plantaardig afval) is in feite het echte zwarte goud! De positieve effecten hiervan zijn talrijk. De waterhuishouding wordt verbeterd, met betere drainage en minder erosie en uitspoeling. Als gevolg is de grond beter bestand tegen droogte en overstroming. De biodiversiteit wordt flink gestimuleerd. Ziektes in de grond worden onderdrukt. Er wordt meer organisch materiaal in de bodem opgeslagen, waarmee CO2-emissies gecompenseerd kunnen worden. Composteren leidt zo tot een opwaartse spiraal van biodiversiteit en bodemvruchtbaarheid met als gevolg sterkere gewassen. Met compost voed je de bodem in plaats van deze uit te putten. Nog steeds niet overtuigd? Neem even contact op met een biologische teler.

Bij Soil & More (mede-Grensverlegger) weten ze heel veel over compost en maken ze van woestijn vruchtbare landbouwgrond. En dan nog een belangrijke vraag aan jullie allen: Hoe maken wij compost sexy? Hoe krijgen wij deze boodschap bij de eindconsument? Ik worstel hiermee en heb jullie hulp nodig... Alle tips zijn van harte welkom!

Bekijk hier de blog. 
Publicatiedatum: