"Ruimte voor meer nieuwe leveranciers"

Nieuwe biologische varkenshouder brengt eerste varkens naar De Groene Weg

Tholen - Niels van Engelen heeft gisteren zijn eerste biologische vleesvarkens bij De Groene Weg afgeleverd. In april 2010 nam hij de beslissing om een nieuwe stal voor bio-vleesvarkens te gaan bouwen. Ongeveer anderhalf jaar later levert hij dus de eerste vleesvarkens af. "Gisterenavond zijn de eerste twintig varkens weggebracht. Dit is echt een mijlpaal", aldus Niels.Hij geeft aan dat dit de vleesvarkens zijn die het hardst gegroeid zijn. "We gaan nu zeer regelmatig leveren, en ik verwacht dat de leveringen in het vervolg groter gaan worden." De varkensboer heeft voor biologisch gekozen omdat hij daar toekomst in ziet. "Ook is het heel plezierig werken, zowel binnenin als buiten de stal. Ik zie het echt als een uitdaging om het goed te doen."

Nieuwe stal

Niels heeft een nieuwe stal gebouwd voor 800 biologische vleesvarkens. Hij woont samen met zijn gezin in het dorpje Elshout. Niels van Engelen betrekt zijn biggen bij zijn collega biologische varkenshouder Joost van Alphen. Hij werkte al jaren bij Joost op het bedrijf en is nu dus zelf een biologisch varkensbedrijf gestart.


Een deel van de nieuwe stal

Joost heeft zijn bedrijf uitgebreid door zijn zeugenstal te vergroten en Niels heeft op zijn bedrijf een nieuwe vleesvarkensstal gebouwd waar de biggen opgroeien tot vleesvarken. "Het gangbare bedrijf van mijn vader is omgebouwd tot een biologisch bedrijf." De varkens liggen in het biologische stro en hebben jaarrond uitloopmogelijkheden naar buiten.

Niels heeft geprobeerd om een stal te bouwen waarin hij het dierenwelzijn en de arbeidsomstandigheden kon verbeteren, maar ook de bouwkosten kon verlagen. Het is dus een verduurzaamde stal geworden. Joost en Niels vinden het leuk dat ze blijven samenwerken, alleen de wijze van samenwerking verandert iets.


De eerste biggen zijn begin augustus opgelegd

"Ruimte voor meer nieuwe leveranciers"

Jan Leeijen, coördinator aanvoer van De Groene Weg, is blij met de nieuwe leverancier. "Dit is de eerste nieuwe leverancier van biologische vleesvarkens sinds het voorjaar van 2010." Hij geeft aan dat er ruimte is voor beheerste groei in de afzet van biologisch varkensvlees. De Groene Weg ziet daarom mogelijkheden in de markt voor meer nieuwe leveranciers. "Er zullen er nu jaarlijks een aantal bij komen. En we zijn nog altijd op zoek naar geïnteresseerde ondernemers die om willen schakelen", besluit Jan.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven