BioVak is de vakbeurs voor de gehele biologische sector. Sinds vorig jaar helpt Soil & More de BioVakorganisatie met het in kaart brengen van de carbon footprint van dit evenement. De footprint van de vakbeurs is in de afgelopen vijf jaar behoorlijk gestegen. Dit kwam met name door het feit dat BioVak jaarlijks een enorme groei doormaakt. Dat betreft zowel de grootte van de beursoppervlakte als het aantal bezoekers.

De komende editie viert BioVak haar vijfde verjaardag. Er worden naast 10.000 bezoekers dit jaar meer dan 300 standhouders verwacht. Een steeds groter deel van de standhouders en de bezoekers is internationaal. Ook dit draagt naast de groei bij aan de carbon footprint van het evenement. Deze meeste emissies, ongeveer 60 procent, zijn gerelateerd aan het vervoer van de bezoekers van de beurs. Vandaar dat de organisatie van de beurs zich juist op dit aspect richt om de emissies te verminderen

Sjoerd de Hoop van BioVak: "Voor BioVak is klimaat een heel belangrijk thema. De biologische boer werkt door zijn methoden aan het reduceren van broeikasgasemissies. Het is goed dat het daar niet bij blijft maar dat ook hogerop in de sector gewerkt wordt om emissies in kaart te brengen en te reduceren."

In 2012 is BioVak voor het eerst klimaatneutraal. Joop en Mike de Looze van BioVak kunnen niet alle emissies van de beurs reduceren. Waarschijnlijk zal de CO2-uitstoot van BioVak 2012 rond de 200 ton CO2-equivalenten zijn. Deze wordt gecompenseerd met de emissierechten uit composteringsprojecten van Soil & More. Sjoerd de Hoop: "Ja, dit is wel het minste wat we kunnen doen. En wat is er nu mooier om dit met een partij als Soil & More te doen. Het is een investering in bodemvruchtbaarheid en duurzame landbouw in ontwikkelingslanden."

BioVak vindt plaats in het IJsselhallencomplex in Zwolle op woensdag 18 en donderdag 19 januari 2012.