Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onderzoeksinstituten brengen 100% bio-voeders dichterbij

Wetenschappers van de Aarhus University werken samen met een groot aantal wetenschappers uit andere Europese landen om een optimale oplossing te vinden voor een volledig biologisch dieet voor biologische varkens en pluimvee.

De moeilijkheid van volledige bio-diëten zit in het bemachtigen van voldoende biologische voeders om aan de vraag te voldoen. En dan gaat het met name om eiwitrijke bronnen.

In een nieuw onderzoeksproject werken wetenschappers van de Deense universiteit samen met universiteiten in Zwitserland, Finland, Duitsland en Nederland. Ze zullen biologische voedingsstrategieën ontwikkelen voor de Europese varkens- en pluimveemarkt, enkel gebaseerd op biologische producten. Hierbij concentreren zij zich ook op lokaal geproduceerde voeders.

Het plan is om systematisch individuele voedingssystemen te beoordelen. Wetenschappers zullen kijken naar de voedingswaarde van ingrediënten van de geselecteerde voeders en hoe toegankelijk deze zijn op de markt. Ook worden de verschillende soorten ruwvoer en mengvoeders op deze manier bekeken.

Granen en gras worden onderzocht. En voor eiwit wordt verder gekeken dan geïmporteerde soja. Europa heeft zijn eigen mogelijkheden voor de teelt van eiwitrijke producten. Bijvoorbeeld met combinaties van variëteiten van lupine, naakte haver, insectenlarven en wilde erwt.

Ruwvoer heeft een bepaald gunstig effect op de spijsvertering van de dieren. Door planten in het dieet te verwerken, worden de dieren voorzien van extra mineralen en vitamines.

Bron: World Poultry
Publicatiedatum: