
Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
Top 5 - afgelopen week
- In memoriam Harmen Peters
- René Groenen en Gineke de Graaf nemen afscheid van biologisch-dynamische boerderij De Beersche Hoeve
- Fotoreportage: Bio-producenten op PLMA 2023
- "Diversiteit is altijd beter dan een monocultuur"
- Meer natuur, beter voor dierenwelzijn: maar boer Gerjo Koskamp kan het niet alleen
Top 5 - afgelopen maand
Onderzoeksinstituten brengen 100% bio-voeders dichterbij
De moeilijkheid van volledige bio-diëten zit in het bemachtigen van voldoende biologische voeders om aan de vraag te voldoen. En dan gaat het met name om eiwitrijke bronnen.
In een nieuw onderzoeksproject werken wetenschappers van de Deense universiteit samen met universiteiten in Zwitserland, Finland, Duitsland en Nederland. Ze zullen biologische voedingsstrategieën ontwikkelen voor de Europese varkens- en pluimveemarkt, enkel gebaseerd op biologische producten. Hierbij concentreren zij zich ook op lokaal geproduceerde voeders.
Het plan is om systematisch individuele voedingssystemen te beoordelen. Wetenschappers zullen kijken naar de voedingswaarde van ingrediënten van de geselecteerde voeders en hoe toegankelijk deze zijn op de markt. Ook worden de verschillende soorten ruwvoer en mengvoeders op deze manier bekeken.
Granen en gras worden onderzocht. En voor eiwit wordt verder gekeken dan geïmporteerde soja. Europa heeft zijn eigen mogelijkheden voor de teelt van eiwitrijke producten. Bijvoorbeeld met combinaties van variëteiten van lupine, naakte haver, insectenlarven en wilde erwt.
Ruwvoer heeft een bepaald gunstig effect op de spijsvertering van de dieren. Door planten in het dieet te verwerken, worden de dieren voorzien van extra mineralen en vitamines.
Bron: World Poultry
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-05-30 Voor iedere zeug een eigen bungalow
- 2023-05-25 Jersey rundvlees binnenkort ook bij 5 Odin winkels in Amsterdam
- 2023-05-10 Duitsland: Nieuwe veehouderijplannen hebben biologische varkenshouders te weinig te bieden
- 2023-05-10 Onderzoek rond reductie ammoniakemissies in de biologische veehouderij
- 2023-05-04 Mestoverschot? Niet in de biologische sector
- 2023-04-26 Nieuw boek bepleit arbeidsrechten voor dieren
- 2023-04-13 "Overconsumptie van rood vlees resulteert in veel extra gezondheidszorgkosten"
- 2023-03-31 Droge worst van zoetwateroesters
- 2023-03-07 Jersey stieren verkennen nieuwe hellingstal
- 2023-03-03 Bekertje bodem voor bioscoop-bezoekers
- 2023-03-01 Stressvrij slachten belangrijkste principe voor mobiele dodingsunit
- 2023-02-24 Rapport: ongeveer 12 procent veehouderijen heeft keurmerk
- 2023-02-20 Keuze voor biologisch vlees levert de Voedselbank cheque van 1500 euro op
- 2023-02-16 Volledig Duitse biologische varkensvleesketen met succes gelanceerd
- 2023-02-10 AR wil verder groeien in biologisch en neemt productielocatie over
- 2023-02-01 Nieuwe financieringsronde Beter Boeren
- 2023-01-30 Ketenkennisdialoog 'De smaken van duurzamer varkensvlees': 1 februari
- 2023-01-18 Biologisch tot op het bot: bouillons met een duurzaam verhaal
- 2023-01-17 Henk en Klaas willen je graag iets vertellen
- 2023-01-16 Duitsland: Bioland blij met etiketteringswet voor veehouderij