Remeker kazen nu ook bij Domburg's Kaas Noten Wijnen

Een in het oog springende biologische kaasmaker met bijzondere kazen: Remeker. Verschillende keren zijn er pogingen ondernomen om deze kazen aan het assortiment van 'Domburg's Kaas Noten Wijnen' winkel toe te voegen. Te weinig beschikbare productie was het grote probleem. Inmiddels is de productie verhoogd en is er voldoende kaas. 'Domburg's Kaas Noten Wijnen' winkel is er onlangs in geslaagd deze zeer specialistische kaasmaker 'te overtuigen' om de winkel toe te voegen aan een select gezelschap van 17 kaasspeciaalzaken in Nederland waar deze kaas verkocht mag worden. Domburg's Kaas, Noten en Wijn is er trots op deze speciaalkazen uit het top biologische kaassegment te voeren.

De circa 100 kleine gehoornde koeien op 'de Grote Voort' te Lunteren, de boerderij van Remeker, zijn van het mooie bruine Jersey ras. De koeien zijn extra geschikt voor de biologische landbouw. Het ras heeft weinig nodig en geeft relatief veel melk. Daarbij is deze extra dikke melk speciaal en dus ook haar kaas uniek. Acht weilanden horen bij de boerderij. Eén van de weilanden heeft een oude veldnaam, 'Remeker', waaraan de naam van de kaas is ontleend. Een 'reem' is een weiland, en 'eker' betekent eik, dus de weilanden zijn omzoomd door eiken. Deze eiken houtwallen zijn kenmerkend voor het landschap in de Gelderse Vallei. De grazende koeien zijn vanaf de A30 richting Ede ter hoogte van de afslag Lunteren te zien.In de kaasmakerij wordt om de dag de rauwe melk van de koeien verwerkt tot biologische kaas. Tijdens het kaasmaken komt de bijzonderheid van deze kaassoort al tot uiting. Het rijpen in het speciale kaaspakhuis, zorgt dat de smaak zich langzaam kan vormen. Er is Remeker jong belegen van circa 6 maanden, Olde Remeker van circa 18 maanden oud en er is nu ook een Remeker kaas met een natuurlijke korst; de Remeker Puur, deze kaas rijpt 8 tot 9 maanden en heeft een buitenlands karakter in zich. Het complete assortiment is in 'Domburg's Kaas Noten Wijnen' winkel te vinden.

De bodem, het gras, de koeien, de mest en de melk zijn met elkaar verweven in het biologische denken van deze unieke boer. De kaas waarvan men de bijzondere kwaliteit laat zien die men voor ogen houdt, geeft op de beste manier de keuzes in het biologische denken van het 'boeren' weer. Evenwicht en balans in alle elementen is van belang, de smaak komt er uiteindelijk uit voort. Bij de bereiding met rauwe melk wordt ook biologisch gewerkt en het gebruik van zout is zeer beperkt. De kaas wordt gemaakt volgens Gouds recept.

Bron: De Puttenaer

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven