Remeker kazen nu ook bij Domburg's Kaas Noten Wijnen
De circa 100 kleine gehoornde koeien op 'de Grote Voort' te Lunteren, de boerderij van Remeker, zijn van het mooie bruine Jersey ras. De koeien zijn extra geschikt voor de biologische landbouw. Het ras heeft weinig nodig en geeft relatief veel melk. Daarbij is deze extra dikke melk speciaal en dus ook haar kaas uniek. Acht weilanden horen bij de boerderij. Eén van de weilanden heeft een oude veldnaam, 'Remeker', waaraan de naam van de kaas is ontleend. Een 'reem' is een weiland, en 'eker' betekent eik, dus de weilanden zijn omzoomd door eiken. Deze eiken houtwallen zijn kenmerkend voor het landschap in de Gelderse Vallei. De grazende koeien zijn vanaf de A30 richting Ede ter hoogte van de afslag Lunteren te zien.
In de kaasmakerij wordt om de dag de rauwe melk van de koeien verwerkt tot biologische kaas. Tijdens het kaasmaken komt de bijzonderheid van deze kaassoort al tot uiting. Het rijpen in het speciale kaaspakhuis, zorgt dat de smaak zich langzaam kan vormen. Er is Remeker jong belegen van circa 6 maanden, Olde Remeker van circa 18 maanden oud en er is nu ook een Remeker kaas met een natuurlijke korst; de Remeker Puur, deze kaas rijpt 8 tot 9 maanden en heeft een buitenlands karakter in zich. Het complete assortiment is in 'Domburg's Kaas Noten Wijnen' winkel te vinden.
De bodem, het gras, de koeien, de mest en de melk zijn met elkaar verweven in het biologische denken van deze unieke boer. De kaas waarvan men de bijzondere kwaliteit laat zien die men voor ogen houdt, geeft op de beste manier de keuzes in het biologische denken van het 'boeren' weer. Evenwicht en balans in alle elementen is van belang, de smaak komt er uiteindelijk uit voort. Bij de bereiding met rauwe melk wordt ook biologisch gewerkt en het gebruik van zout is zeer beperkt. De kaas wordt gemaakt volgens Gouds recept.
Bron: De Puttenaer