Het nadeel is dat duurzame landbouw per definitie meer handenarbeid vraagt, die niet altijd even gezond is voor het lichaam. Het onderzoek naar kleine en lichte landbouwvoertuigen die de lichamelijke belasting verminderen, staat in de kinderschoenen. Maar er zijn intussen een aantal interessante prototypes ontwikkeld, die een idee geven van de mogelijkheden en de uitdagingen.
Iedereen boer
Sinds het ontstaan ervan zo'n tienduizend jaar geleden heeft de landbouw vrijwel altijd het grootste deel van de menselijke bevolking te werk gesteld. Vrijwel iedereen - kinderen inbegrepen - werkte mee aan de voedselproductie. Het voedseloverschot dat de boerenbevolking produceerde, bedroeg bijna 9.000 jaar lang hoogstens 1 tot 2 procent. Dat wil zeggen dat slechts 1 tot 2 procent van de mensen zich met andere zaken kon bezighouden. Vertaald naar de bevolkingscijfers van vandaag zou dat betekenen dat nauwelijks 160.000 Nederlanders en 100.000 Belgen niet op het veld zouden werken.100.000 onkruidwieders gezocht
In tegenstelling tot wat de chemische industrie ons probeert te doen geloven, is het perfect mogelijk om met een biologisch landbouwsysteem evenveel voedsel te produceren als met een industrieel landbouwsysteem. Het probleem is dat de traditionele landbouw meer menselijke arbeid vraagt.Wat zal het worden?
Het ontwerp van autonome landbouwrobots sluit het best aan bij de geest van deze tijd. Het is een hoogtechnologische oplossing, die de aandacht trekt van universiteiten, onderzoeksinstellingen en politici. Voor hybride landbouwmachines, waarbij de mens een deel van het werk levert, is dat veel minder het geval. Nochtans beloven die minder complex en goedkoper te zijn.Vergeleken met de onderzoeksbudgetten voor grote landbouwmachines, genetisch gewijzigde gewassen en chemicaliën, betekenen de onderzoeksbudgetten voor zowel autonome landbouwrobots als hybride landbouwmachines natuurlijk niets. Het heeft dus weinig zin om beide alternatieven voor kleine landbouwmachines tegen elkaar uit te spelen: beter spannen ze samen om de industriële roofbouw voorgoed naar de geschiedenisboeken te verbannen.
Bron: Duurzaamnieuws.nl, Lowtech Magazine