Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Stroverbruik zo minimaal mogelijk

Nieuwe helling-poststal bij biologisch zoogkoeienbedrijf De Koningshoeve

De Koningshoeve uit Spaarnwoude heeft sinds vijf jaar plannen om te groeien naar 600 vleesveedieren. Daarbij mag het stroverbruik niet groeien vanwege de kosten. Daarom is gekozen voor een bijzondere combinatie naar eigen idee: een helling-potstal.

Gertjan van Tunen (41) is bedrijfsleider van Koningshoeve, een biologisch zoogkoeienbedrijf met 430 hectare land in beheer, waarvan 25 hectare akkerbouw (granen, luzerne). Over drie locaties zijn 470 vleesveedieren gehuisvest, waarvan 175 moederdieren.

De nieuwe helling-poststal is 80 meter lang, 43 meter breed en de nok ligt op 12 meter hoogte. Het is een bijzonder ontwerp dat de voordelen van een helling- en potstal combineert. Hij is ontworpen door Van Tunen en zijn medewerkers. Al vijf jaar zijn zij bezig met plannen om van 470 naar 600 zoogkoeien te kunnen groeien. Daarbij staat voorop dat het stroverbruik, nu 500 ton per jaar, niet mag stijgen. De biologische onderneming koopt vrijwel alle stro aan.Nu het vee van de Koningshoeve binnen staat, wordt duidelijk of de dieren met de combinatie pot-/hellingstal uit de voeten kunnen. Volgens Van Tunen is er weinig bekend over de bouw van vleesveestallen. Met spanning werd dan ook uitgekeken naar de dag dat de dieren op stal gingen. Door schaarste aan stro in Nederland, komen de leveringen nu vanuit Engeland per boot en vrachtwagen naar Spaarnwoude.

"Een grote kostenpost voor de onderneming", aldus Van Tunen. Toch wil het bedrijf niet helemaal van stro af. "Stro geeft een meerwaarde aan de grond. Wij zijn een extensief biologisch bedrijf, juist voor weidevogelbeheer. Met 1,5 GVE en het gebruik van vaste mest bereiken we een goede vruchtbaarheid van het land. Dat willen we graag zo goed mogelijk behouden." Vandaar dat Van Tunen koos voor de bouw van een stal waarbij het stroverbruik zo minimaal mogelijk is.Op vrijdag 25 november van 14:00 tot 17:00 uur en op zaterdag 26 november van 9:30 tot 17:00 uur kan de nieuwe stal door iedereen bezichtigd worden.

Bron: Boerderij
Publicatiedatum: