De PawPaw-planten bij zorgkwekerij Country Winery in Nijverdal zijn rijp. Hans Kluijt vertelt over het verloop van 2011. "Ondanks een slechte start door een late voorjaar vorst van -8 graden in het voorjaar en daarna een natte en kille zomer, herstelden en groeiden de PawPaw-planten uitstekend. Opvallend was dat de bevruchte bloemen die een vruchtbeginsel hebben geen last hadden van de late nachtvorst. In tegenstelling van de knoppen en de pas geopende bloemen die afvroren."
"Al met al werd er in oktober 2011 toch nog geoogst. Opvallend was dat de planten een hardere groei doormaakten door de natte zomer. De pas in het voorjaar geplante planten die door de voorjaarsvorst afvroren, herstelden zich snel en maakten nieuwe scheuten van tien tot vijftien centimeter. Verschillende ouderplanten maakten scheuten van vijftien tot veertig centimeter, en de planten zaten goed in het blad. De zaden van de geoogste vruchten worden in het voorjaar gezaaid om betere en nieuwere rassen uit te kweken voor het Nederlandse klimaat."
Op het ogenblik heeft de onderzoeker Hans Kluijt van zorgkwekerij Country Winery een groot aantal van dit soort planten al in pot opgekweekt die klaar staan om uitgeplant te worden.
Helaas is er een gebrek aan grond en financiën, aangezien het perceel grond helemaal vol aangeplant is met bijzondere fruitplanten waaronder 85 PawPaw-planten.
Verder moet er nog veel onderzoek gedaan worden naar de PawPaw-planten zoals de teelt, ontwikkelen en kweken van nieuwe rassen en planten, het verwerken van het fruit en de zaden van de PawPaw bevatte stoffen die insecten verjagen.
Hans geeft aan dat het vruchtvlees een custardachtige structuur heeft. Ook heeft de vrucht een bijzondere smaak: "Het heeft een tropische smaak, een combinatie van banaan en mango met vleugje van aardbei of vanille afhankelijk van de soort."
De vruchten van de PawPaw bevatten volgens Hans veel belangrijke voedingstoffen zoals een hoog gehalte vitamine C, magnesium, ijzer, koper, mangaan, kalium en essentiële aminozuren en bevatte grote hoeveelheden van riboflavine, niacine, calcium, fosfor en zink. Ook zouden er in de barst van de takken van de PawPaw antikankerstoffen zitten. Nu wordt van Taxes taxsol gemaakt.
In Amerika wordt daar volop onderzoek gedaan onder andere door Dr. Kirk Pomper.
Voor verdere zeer goede informatie kan je vinden op www.pawpaw.kysu.edu, www.petersonpawpaws.com en op de website www.countrywinery.nl.
Abonneren
Vacatures
"Tropische smaak met vleugje van aardbei of vanille"
PawPaw-planten rijp op zorgkwekerij Country Winery
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-10-03 Dole start nieuwe biologische divisie en consumentenmerk
- 2023-10-03 Spaanse koningin Letizia kiest voor biologisch
- 2023-10-03 Het Nieuwe Nassen bezoekt bio-boer Floor Visser
- 2023-10-02 Biologisch areaal vollegrondsgroenten gekrompen
- 2023-09-29 "Biologische teelt is de sleutel om klimaatverandering het hoofd te bieden"
- 2023-09-29 "Deze zoetere sterfruitvariëteit heeft de potentie om als handfruit geconsumeerd te worden"
- 2023-09-29 "Innovatie in de akkerbouw essentieel voor toekomstbestendigheid"
- 2023-09-29 "In Canada is biologisch al jaren normaal"
- 2023-09-27 Bio-appeltjes voor het ministerie
- 2023-09-27 Aardappeltelers krijgen na aangenomen motie twee weken extra om te oogsten
- 2023-09-27 "Vooruitzichten nieuwe biologische appelseizoen beter dan verleden jaar"
- 2023-09-27 "Tijdens piek verzenden we wekelijks meer dan 20.000 dozen"
- 2023-09-27 "Biologische bosuien in prijs gedaald"
- 2023-09-26 Spaanse coöperatie Vicasol groeit in bio
- 2023-09-26 Vlaams minister van Landbouw geeft startschot voor nieuw schooljaar vol biofruit
- 2023-09-26 Heeft compostthee een gunstig effect op bodem en plant?