Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Veel boeren afgehaakt in tijden van overproductie

Tekort aan biologische melk in Zwitserland

Het Zwitserse bio-zuivelbedrijf Emmi overweegt biologische melk te importeren. Rond de 2000 Zwitserse boeren produceren zo'n 210.000 ton biologische melk. Dit is niet voldoende om in de consumentenbehoefte te voorzien. En dit nadat juist veel bio-boeren in een tijd van overproductie afgehaakt zijn.

"Als deze trend doorzet, dreigt een nijpende situatie", aldus een woordvoerder van Emmi. Zij overwegen nu zelfs biologische melk te importeren, al worden ze momenteel nog afgeschrikt door de hoge tarieven. Bedrijfsleider Melchior Ruchen zegt dat het tekort eind vorig jaar ontstaan is. "Daarom hebben we een contract voor het gehele jaar afgesloten met de biologische melkboeren, waardoor we zeker zijn van levering."

De vraag naar biologische melk is in de afgelopen jaren in totaal met bijna zeven procent toegenomen. De productie is daarentegen niet gestegen. Bio Suisse ontkent dat dit tekort kunstmatig is opgewekt om de prijs van biologische melk op te drijven.

Deze ontwikkelingen zijn echt het tegenovergestelde van de situatie in 2007. Toen verkeerde de markt nog in een diepe crisis. In 2007 moest een kwart van de biologische melk zelfs onder een conventioneel label verkocht worden. De jaren erna was dit ook nog wel eens dertig procent. Daardoor hebben veel bio-melkveehouders de sector de rug toe gekeerd.


Publicatiedatum: