Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Overheid blijft duurzaamheid en innovatie ondersteunen

"Staatssecretaris Bleker: "Ik ben zelf ook zo'n verknipte consument!"

Tholen - Staatssecretaris Henk Bleker van Landbouw woonde vorige week maandag een deel van het eindcongres van de Task Force Marktontwikkeling Biologische landbouw bij. Na de pauze nam hij zelf nog even het woord. Bleker gaf aan dat de veehouderij grote stappen voorwaarts moet gaan maken. De sector is volgens hem wel op de goede weg, hierbij haalde hij het baanbrekende akkoord over mestgebruik aan.

Bleker had mooie woorden over voor de sector. De ketenpartijen hebben hun werk goed gedaan. "Door het convenant Marktontwikkeling Biologische Landbouw is de biologische sector in tien jaar tijd uitgegroeid tot een innovatieve en robuuste sector. Het is nu een volwaardige, sterke sector." Hij gaf daarom aan met een gerust hart het specifieke beleid voor de biologische sector om te kunnen zetten in regulier beleid.

Hij benadrukte dat de overheid duurzaamheid en innovatie financieel blijft ondersteunen. "Hiervoor is zo'n vijf tot tien miljoen euro per jaar beschikbaar." En in het gemeenschappelijk landbouwbeleid zullen financiƫle prikkels opgenomen worden voor agrarische bedrijven die inzetten op verduurzaming en vergroening.


Bleker ontving van Task Force-voorzitter Uli Schnier een penning. Dit als dank voor de steun die de overheid in de afgelopen tien jaar aan de marktontwikkeling geboden heeft.

De biologische sector bevindt zich volgens Bleker momenteel in een andere levensfase. Een fase waarin het van belang is om bestaande en nieuwe transities te verbinden. "Het is de taak van de overheid om belemmeringen voor verduurzaming uit het verleden weg te nemen." Voor hem is het ook een mogelijkheid om bedrijven aan te pakken die weigeren om stappen te zetten in de verduurzaming. "Een slecht presterend bedrijf kan het imago van de hele sector bekladden."

GGO

Ook de discussie over GGO barstte even los. Dit is volgens Bleker wel een manier om tot een hogere voedselproductiviteit te komen. "Het is een technisch systeem om de kwaliteit van de voedselsystemen te verhogen."

Consumentengedrag

Bleker is het ermee eens dat het consumentengedrag vaak lastig te doorgronden is. "Ik ben zelf ook zo'n verknipte consument!" Hiermee gaf hij aan zelf ook het ene moment wel bio te kopen, en het andere moment weer niet. "Dan ben ik bijvoorbeeld in de buurt van een mooi restaurant, maar heb ik gewoon zin in een frikandel speciaal."