Om meer inzicht te krijgen in de ecologische voetafdruk van ons voedsel, heeft het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie het LEI gevraagd een beeld te geven van de herkomst en bestemming van in Nederland geconsumeerde en geproduceerde voedingsmiddelen. Hieruit blijkt dat voor veel agrarische producten, die de basis vormen voor voedingsmiddelen, de voorzieningsgraad groter is dan 100 procent.
Dit betekent dat Nederland van veel agrarische producten meer produceert dan het consumeert, zo blijkt uit de nota Verduurzaming voedselproductie. Met name geldt dat voor kaas, kalfsvlees, varkensvlees, pluimveevlees, verse groenten, aardappelen en suiker. Daarentegen is de voorzieningsgraad voor producten als rundvlees, vis, vers fruit en graan relatief laag. Hoewel dat binnen een productgroep sterk uiteen kan lopen. Wat fruit betreft bijvoorbeeld, produceren wij 250 procent van onze eigen behoefte aan appelen en 155 procent van onze eigen behoefte aan peren, maar bijna geen exotisch fruit.
De meeste agrarische producten in ons land worden geƫxporteerd binnen de Europese Unie. Twee derde of meer van de export van de onderzochte producten vindt plaats in de driehoek Londen-Berlijn-Parijs (inclusief Belgiƫ). Ook import van agrarische producten vindt voornamelijk plaats uit EU-landen.
Neem voor meer informatie contact op met Anita van der Knijff.

Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
- Is lupine het gouden boontje van Nederlandse bodem?
- "Totaalassortiment aanbieden is een uitdagende maar ook zeer passende stap"
- Agrifirm start pilots rondom regeneratieve landbouw
- Regering moet onderzoek doen naar nutriënten uit menselijke mest
- De Nieuwe Winkel verkozen tot Beste Biologische en Groenterestaurant
Top 5 - afgelopen week
- "Honger in Afrika indirect gevolg van steeds meer biologische producten eten"
- Boeren roepen burgers op om poep en plas te doneren
- Fotoreportage BioXpo - Veel nieuwe producten bij de Nederlandse exposanten
- Machandel nu volledig in Britse handen
- Druiventuin in de verkoop, maar telers stoppen (nog) niet
Top 5 - afgelopen maand
- Annette Harberink vertrekt van Natuurderij Keizersrande
- Europees parlement stemt met grote meerderheid voor marktgestuurde stimulering van bio-landbouw
- Zenderense Es behaalt Skal-certificaat
- "Honger in Afrika indirect gevolg van steeds meer biologische producten eten"
- Boeren roepen burgers op om poep en plas te doneren
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2022-05-17 22 mei open dag bij biologische boerderij in de Wynzer Polder
- 2022-05-17 Drogestofprijzen biologisch voorjaarsgras 10 cent omhoog
- 2022-05-16 "Ontzettend goede compost voor het land"
- 2022-05-11 Boer Guus lanceert verse biologische grasmelk
- 2022-05-10 'Coronageitjes' moeten wennen aan drukte op Amsterdamse boerderij
- 2022-05-10 Met één maatregel red je als melkveehouder de weidevogel niet
- 2022-05-04 Hoeveel drijfmest heeft maïs op scheurgrond nodig?
- 2022-05-03 15 mei: open dag bij Veld en Beek
- 2022-05-02 "Biologisch boeren moet je durven!"
- 2022-04-29 Kunstwerken op silo's van Koeientuin Kraanswijk
- 2022-04-29 Friesland: 50.000 euro subsidie voor bescherming weidevogelnesten en -kuikens
- 2022-04-28 Henri Willig benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
- 2022-04-28 Biologische melkprijs Eko-Holland stijgt met €1,25
- 2022-04-26 FrieslandCampina-biologische garantieprijs €1,75 omhoog in mei
- 2022-04-22 Afrekenbare stoffenbalans moeilijk vorm te geven
- 2022-04-15 Hoe boer Piet uit handen bleef van het kapitaal
- 2022-04-14 Resultaten van de Kringloopwijzer 2019 en 2020
- 2022-04-13 Jonge Jersey stiertjes arriveren op de boerderij bij DID-IT
- 2022-04-13 Hoe een biologische boerderij de leegloop van het Spaanse platteland vertraagt
- 2022-04-12 Wat is het beste moment om maïs te zaaien?