Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nederland produceert meer voedsel dan het consumeert

Om meer inzicht te krijgen in de ecologische voetafdruk van ons voedsel, heeft het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie het LEI gevraagd een beeld te geven van de herkomst en bestemming van in Nederland geconsumeerde en geproduceerde voedingsmiddelen. Hieruit blijkt dat voor veel agrarische producten, die de basis vormen voor voedingsmiddelen, de voorzieningsgraad groter is dan 100 procent.

Dit betekent dat Nederland van veel agrarische producten meer produceert dan het consumeert, zo blijkt uit de nota Verduurzaming voedselproductie. Met name geldt dat voor kaas, kalfsvlees, varkensvlees, pluimveevlees, verse groenten, aardappelen en suiker. Daarentegen is de voorzieningsgraad voor producten als rundvlees, vis, vers fruit en graan relatief laag. Hoewel dat binnen een productgroep sterk uiteen kan lopen. Wat fruit betreft bijvoorbeeld, produceren wij 250 procent van onze eigen behoefte aan appelen en 155 procent van onze eigen behoefte aan peren, maar bijna geen exotisch fruit.

De meeste agrarische producten in ons land worden geƫxporteerd binnen de Europese Unie. Twee derde of meer van de export van de onderzochte producten vindt plaats in de driehoek Londen-Berlijn-Parijs (inclusief Belgiƫ). Ook import van agrarische producten vindt voornamelijk plaats uit EU-landen.

Neem voor meer informatie contact op met Anita van der Knijff.


Publicatiedatum: