De schappen met biologische producten in de supermarkten breiden uit. Toch zien de Franse biologische producenten geen voordelen in dit nieuwe afzetgebied. Voor hen betekent de komst van winkelketens op de afzetmarkt vaak een reorganisatie van hun bedrijf. Zo ook voor Marc Fauriel, biologisch fruitteler in de Drome. Hij moest een tweede lopende band aanschaffen om appelen te sorteren en verpakken om vervolgens aan Carrefour te kunnen leveren. "Het is arbeidsintensiever, omdat de supermarkten haar eigen sorteringseisen hanteren, terwijl we geen perfect fruit telen in de bio-fruitteelt. Hierdoor ontstaan grote verliezen."
Het bedrijf van Marc Fauriel, waar een speciale lopende band biologische appelen klaarmaakt voor verkoop in de supermarkt.
Ongeveer dertig procent van de appelen van Marc Fauriel wordt verwerkt tot compote of sap, omdat ze niet mooi genoeg zijn om in de schappen te liggen. "Voor in de supermarkt moeten ze er mooi uit zien en 2-3 dagen houdbaar zijn in de winkel. Maar de smaak van fruit hebben we verloren. De consument koopt slechts met het oog."
Supermarkten eisen dat de biologische producten verpakt en als biologisch herkenbaar moeten worden aangeboden. Zo kan de herkomst gewaarborgd blijven, wat ook voor de sector bescherming biedt. Ook het belang van supermarkten speelt hierbij een rol: zij willen geen biologisch fruit verkopen voor de prijs van het niet-biologische product.
Om de consument een zo breed mogelijk assortiment aan te bieden, wordt er veel biologisch groente en fruit geïmporteerd, zoals tomaten uit Italië of Spanje die vaak tegen veel lagere prijzen aangeboden worden doordat er in deze landen minder strenge regels gehanteerd worden.
Een algemene gedachte is dat de consument opgevoed moet worden en zich bewust moet worden van de seizoenen en de verschillende regio's van herkomst. Daarom dromen telers ervan dat er geassisteerd wordt bij de verkoop van hun producten in supermarkten. Te denken valt aan een stand waar uitleg gegeven wordt waarom een bepaald stuk fruit met zichtbare onvolkomenheden toch heel goed van smaak en gezond kan zijn. Of hoe kiwi's rijpen door ze naast appels te leggen of waarom er in januari geen tomaten zijn.

Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
- Is lupine het gouden boontje van Nederlandse bodem?
- "Totaalassortiment aanbieden is een uitdagende maar ook zeer passende stap"
- Agrifirm start pilots rondom regeneratieve landbouw
- Regering moet onderzoek doen naar nutriënten uit menselijke mest
- De Nieuwe Winkel verkozen tot Beste Biologische en Groenterestaurant
Top 5 - afgelopen week
- "Honger in Afrika indirect gevolg van steeds meer biologische producten eten"
- Boeren roepen burgers op om poep en plas te doneren
- Fotoreportage BioXpo - Veel nieuwe producten bij de Nederlandse exposanten
- Machandel nu volledig in Britse handen
- Druiventuin in de verkoop, maar telers stoppen (nog) niet
Top 5 - afgelopen maand
- Annette Harberink vertrekt van Natuurderij Keizersrande
- Europees parlement stemt met grote meerderheid voor marktgestuurde stimulering van bio-landbouw
- Zenderense Es behaalt Skal-certificaat
- "Honger in Afrika indirect gevolg van steeds meer biologische producten eten"
- Boeren roepen burgers op om poep en plas te doneren
"Arbeidsintensiever door eigen sorteringseisen"
Niet alle Franse biologische telers blij met supermarktverkoop
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2022-05-20 "Totaalassortiment aanbieden is een uitdagende maar ook zeer passende stap"
- 2022-05-20 Regering moet onderzoek doen naar nutriënten uit menselijke mest
- 2022-05-20 "Combinatie van verse en verwerkte gember vergroot afzetkansen"
- 2022-05-19 Biologische landbouw in opmars in het Verenigd Koninkrijk
- 2022-05-19 Areaaluitbreiding vollegrondsgroenteteelt, biologische tuinbouw in opmars
- 2022-05-19 Oogst van witte kolen in rassenproef had vroeger gemogen
- 2022-05-19 Special AGF volgende maand van start
- 2022-05-18 "Aanbod oude aardappelen raakt geleidelijk op"
- 2022-05-18 "Droogte precair maar nog niet desastreus voor akker- en tuinbouw"
- 2022-05-18 Ombouw kas voor bioteelt in beeld
- 2022-05-18 Dure groenten in supermarkt, dus dan maar zelf kweken?
- 2022-05-17 "Hoe langer je biologisch teelt, hoe blijer je wordt"
- 2022-05-17 Vervolg Green Deal voor duurzame voedselproductie
- 2022-05-16 Ex-profvoetballer Mario Gomez investeert in Food Tech start-up Organic Garden
- 2022-05-16 "Door hoge gasprijzen ligt een deel van de productie stil"
- 2022-05-16 "De vraag naar bio-kurkuma uit Costa Rica neemt toe"
- 2022-05-13 Nultarief btw op groenten en fruit laat nog even op zich wachten
- 2022-05-13 Hoge prijzen vertragen vraag naar bio-limes
- 2022-05-13 Zwitserland: Bio-sinaasappelen goedkoper, prijs voor biologische gemengde sla ongewijzigd
- 2022-05-12 Natural Growth verhoogt opbrengst en zoetheid aardbeienoogst