Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Grote voordelen bij niet-kerende grondbewerking

Wormen ploegen akker in drie jaar

Niet-kerende grondbewerking heeft grote voordelen. Regenwormen nemen de grondkering voor hun rekening en schimmels helpen tegen zieken. Stop je met kerende bodembewerking, dan is de bodemdiversiteit echter pas na vijf tot tien jaar na de omschakeling volledig hersteld, aldus Alterra-onderzoeker Jack Faber in het blad Kennis online.

In drie jaar tijd gaat alle grond van de bovenste dertig centimeter een keer door de darmen van de wormen. Regenwormen bevorderen zo de structuur, waterdoorlaatbaarheid en vruchtbaarheid van de bodem. Bodemschimmels helpen de structuur van de bodem te verbeteren, produceren antibiotica en maken water en voedingsstoffen beter bereikbaar voor gewassen. "Die voordelen van het bodemleven, worden in de gangbare landbouw bepaald niet optimaal gebruikt", zegt Faber.

Kerende grondbewerking, zoals ploegen, beschadigt schimmeldraden en regenwormen. Bestrijdingsmiddelen en kunstmest zijn schadelijk voor wormen. Na omschakeling op niet-kerende grondbewerking met bedekking van de bodem met gewasresten en organische mest, zitten er in twee jaar tien keer zoveel regenwormen in de grond en verdubbelt het aantal schimmels blijkt uit proeven.
Na omschakeling kan het vijf tot tien jaar duren voordat de bodembiodiversiteit hersteld is. Dit vraagt wel enige vorm van steun voor boeren die willen omschakelen, volgens Faber.

De provincie Limburg en Waterschap Roer en Overmaas geven stimuleringspremies per hectare niet-kerende grondbewerking omdat dit erosie tegengaat.

Klik hier op het volledige artikel in Kennis online.

Voor meer informatie: Jack Faber, Alterra Wageningen UR

Bron: BioKennis
Publicatiedatum: