Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Verenigd Koninkrijk voorbeeld in verduurzamen van vlees en eieren

In het Verenigd Koninkrijk is het zogenaamde tussensegment in vlees en eieren meer populair onder consumenten dan in Nederland. Dit zijn producten die niet biologisch zijn, maar die wel diervriendelijker en duurzamer zijn geproduceerd dan gangbare producten. Het Verenigd Koninkrijk is volgens Wageningen UR een voorbeeld voor Nederland wat betreft het ontwikkelen van dit tussensegment.

De populariteit van het Britse tussensegment is interessant, omdat de Britse aanpak om dierenwelzijn te verbeteren lijkt op de Nederlandse. Zo kent het Verenigd Koninkrijk ook standaarden voor dierenwelzijn en kan de consument producten onderscheiden op dit gebied. De Britse overheid laat dit over aan de markt en de NGO's, zo blijkt uit de studie Verkenning van dierlijke tussensegmenten in onze buurlanden. Hierin inventariseerden onderzoekers van het LEI en Wageningen UR Livestock Research het tussensegment in varkensvlees, pluimveevlees en eieren in Denemarken, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Belgiƫ en Frankrijk.

Cultuur

In Frankrijk is de aanpak van het verbeteren van dierenwelzijn niet vergelijkbaar. Onderzoekers wijten deze andere aanpak aan een cultuurverschil. Bij Franse retailers is de variatie in het assortiment gerelateerd aan regio of smaak; dierenwelzijn lift mee. De Franse overheid voert een sterke regie over verduurzaming en bundelt haar verduurzamingsambities (voornamelijk milieu) onder de naam 'Grenelle'. Retailers worden uitgedaagd om integrale verduurzaming na te streven.

Markt

In Denemarken speelt het tussensegment nauwelijks een rol van betekenis, behalve in eieren. Voor de Deense overheid spelen klimaat en volksgezondheid (salmonella's) een belangrijke rol. De Deense dierenbescherming is begonnen dierenwelzijn te verbeteren via de markt in plaats van via wetgeving en de overheid. In Duitsland en Belgiƫ is het tussensegment nog onontgonnen. Gebrek aan regie lijkt een belangrijke oorzaak. Duitsland heeft een latente markt voor het tussensegment. Dit betekent volgens de onderzoekers kansen voor Nederlandse export.

Convenant

Het LEI en Wageningen UR Livestock Research voerde het onderzoek uit in opdracht van Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I). Aanleiding is het convenant 'Marktontwikkeling Verduurzaming Dierlijke Producten' uit 2009. Het ministerie van EL&I, het bedrijfsleven, belangenorganisaties en de Dierenbescherming tekenden met dit convenant voor meer aandacht voor dierenwelzijn bij het produceren van dierlijke producten. De convenantpartners willen nu zicht hebben op de ontwikkelingen in het tussensegment in de omringende landen.

Bron: LEI Wageningen UR
Publicatiedatum: