Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hoger inkomen, jonger en veelzijdiger dan conventionele collega's

Ierse bio-boeren lijken het goed voor elkaar te hebben

Biologische boeren zijn jonger, vaker getrouwd en hebben vaak nog nevenactiviteiten naast hun primaire werkzaamheden. De biologische veehouders verdienen ook meer geld dan hun conventionele collega's. Dit is bekend gemaakt op de National Organic Conference in Ierland.

Biologisch specialist Dan Clavin vertelde tijdens de conferentie in Ballykisteen dat biologische veehouders vorig jaar een 30 procent hoger gezinsinkomen bereikten dan de conventionele boeren. "Op de biologische veehouderij bedroeg het inkomen per hectare vorig jaar 349, tegenover 268 euro per hectare op de conventionele boerderijen.

Uit het Teagasc Farm Income-onderzoek bleek verder dat het gezinsinkomen van een bio-veehouderijbedrijf gemiddeld 19.282 euro was, tegenover 8.499 euro voor de gangbare bedrijven. En 86 procent van de biologische veehouderijen werd beschouwd als economische levensvatbaar of duurzaam, in vergelijking met 59 procent van de conventionele veehouderijen.

Clavin gaf ook aan dat het profiel van de biologische boer door de jaren heen veranderd is. De sector trekt nu jongere mensen aan, die soms in het buitenland hebben gewoond en bereid zijn tot veranderingen om financiƫle redenen.

Gemiddeld worden op bio-rundveehouderijen 50 dieren gehouden en op conventionele bedrijven 56. En 86 procent bleek getrouwd, vergeleken met 68 procent van de conventionele veehouders. En 67 procent heeft een echtgenoot/echtgenote die buiten het bedrijf inkomsten verdient, ten opzichte van 30 procent van de conventionele collega's.
Publicatiedatum: