Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bio-fruitbedrijf Goense enige Drentse deelnemer aan Appelplukdag

Iedereen kan op zaterdag 17 september zijn eigen appelen plukken op de derde Appelplukdag, een initiatief van Nederland Bloeit. In Drenthe opent Fruitbedrijf Landwinkel Goense in Marwijksoord tussen 9:00 en 17:00 uur de poorten voor het publiek.

"Wij zijn in deze provincie het enige bedrijf dat appelen teelt, van oudsher is dat hier niet", zegt eigenaar Kees Goense. Hij heeft gereageerd op een oproep van het platform Nederland Bloeit, een initiatief van LTO Nederland, om het publiek kennis te laten maken met de agrarische sector. Goense: "Het is de eerste keer dat we deelnemen, maar van collega-telers begrepen we dat de dag de vorige keren een laaiend succes was." Naar verwachting zullen zaterdag zo'n 45 fruittelers hun bedrijf openstellen en uitleg geven over de appelteelt.

Bij Goense zullen die dag extra mensen aanwezig zijn die het publiek instrueren hoe de appelen geplukt kunnen worden en een rondleiding over het bedrijf geven. "We telen appelen van het ras Santana, die ook geschikt zijn voor mensen met een milde appelallergie. Bij de verschillende gewassen staan informatieborden." Het bedrijf van Goense is een biologisch fruitbedrijf. De appelen zijn dus onbespoten. Overigens maakt de appelteelt maar een klein deel uit van het bedrijf. "Onze productie bestaat voor 90 procent uit verschillende soorten bessen." Van de oogst gaat niets naar de veiling. Alles wordt naar een aantal vaste ambachtelijke verwerkers gebracht verspreid door heel Nederland die er sap, jam, dessertsaus, vruchtenbonbons en wijn van maken.

Tijdens de openingstijden van de winkel is ook de zelfpluktuin geopend, waar de rijpe vruchten van het seizoen geplukt kunnen worden. Particulieren kunnen in september elke zaterdagmorgen tussen 8:00 en 12:00 uur appelen inleveren om appelsap van te laten maken. Goense is aangesloten bij Landwinkel, een landelijke coƶperatie van 86 winkels uit de agrarische sector. Meer informatie: www.fruitbedrijfgoense.nl.

Bron: Drenthe journaal
Publicatiedatum: