
Bahareh vertelt dat ze al lange tijd gefascineerd is door stoffen. Ze is werkzaam geweest in de advocatuur. Na het opzeggen van deze baan is ze in India geweest en besloot haar passie, mode, te gaan volgen. "Daar kwam ik in aanraking met lokale wevers en spinners die zijde maken. Ik zag daar met eigen ogen de gevolgen van het gebruik van chemicaliën en schadelijke kleuringsmethoden. Het tast de gezondheid van de wevers en ververs aan."

Bahareh is zichtbaar blij met de award
Ze was overtuigd dat dit ook anders kon. En dit bleek ook zo te zijn. "De traditionele zijdeproductie is juist heel puur en natuurlijk. Families werken al eeuwenlang volgens dezelfde traditie. Ik besloot iets met die stoffen te gaan doen." Bahareh geeft aan dat zij al heel duurzaam bezig zijn, maar dat deze kleine partijen vaak uit de markt worden geduwd. "Als ik hier niet in stap, zal de ambacht verloren gaan."
De producenten waar ze mee samen gaat werken komen uit allerlei dorpen uit drie verschillende staten. Een lokale non-gouvermentele organisatie regelt de logistiek en verwerking centraal. "Zij zorgen ervoor dat de cocons opgehaald worden bij de boer en vervoeren deze naar lokale wevers."

De zijdeproductie is wel natuurlijk, maar nog niet biologisch. Bahareh streeft er wel naar om de telers met een gedeelte van de opbrengst te gaan ondersteunen bij het verkrijgen van een certificaat. Ook gaat ze het gebruik van natuurlijke kleuringsmethoden stimuleren. Alles verantwoord dus. Dat is de gedachte achter Kiss&Tell. "Vrouwen moeten de jurk omarmen en juist het verhaal erachter gaan vertellen!"
Zondag vertrekt Bahareh naar India. "Dan beginnen we met de productie. De jurkjes voor de lente/zomercollectie zijn namelijk al ontworpen." Haar zakenpartner is Nadine Kooijman, een ontwerpster. De jurken zullen naar verwachting tussen de 150 en 250 euro gaan kosten.
Voor meer informatie: www.kiss-and-tell.nl