In Duitsland heeft Bioland haar veertigste verjaardag gevierd in Eichstetten. De eregasten waren de oprichters van de Bioland-beweging. De eens uitgelachen biologische landbouw is inmiddels een groei-industrie. Dit is te danken aan biologische pioniers, zoals William en Lydia Rinklin en Marta en Rudi Dreher.

"We beseften al vrij vroeg dat het op een andere manier moest", vertelt William Rinklin. Hij en zes andere families zijn in de jaren vijftig als eerste omgeschakeld naar biologische landbouw. Dit was niet alleen het gevolg van de angst voor gezondheidsschade, maar ook voor de meest agressiever wordende chemische gewasbeschermingsmiddelen. De bio-pioniers werden ook gedreven door respect voor de natuur.


Bio-pioniers William en Lydia Rinklin en Marta en Rudi Dreher

"In het vergde het zeker wat doorzettingsvermogen", herinnert Rudi Dreher, hij behoort samen met zijn vrouw Marta ook tot de pioniers in de biologische landbouw. "Het duurde jaren voordat we de juiste manier en middelen gevonden hebben om onkruid en ongedierte op een natuurlijke wijze te bestrijden. Belangrijk was om onze ervaringen continu met elkaar uit te wisselen. "

Voor drie van de zes pioniersfamilies ging Demeter net een stapje te ver. Dit vertelt William Rinklin junior, die een biologische groothandel runt met 150 medewerkers. De families besloten daarom besloten een nieuwe vereniging te creƫren, in 1971 ontstond daarom Bioland. Vandaag de dag zijn al 5.443 bedrijven bij Bioland aangesloten.William en Lydia Rinklin zijn blij dat de publieke opinie in hun voordeel veranderd is. Ze worden nu gezien als visionair. Hun doorzettingsvermogen heeft duidelijk vruchten afgeworpen. Marta Dreher is het daar mee eens. "Tuurlijk was het frustrerend wanneer je met de hele familie uren in het veld onkruid met de hand stond te plukken, terwijl de buurman met zijn chemische spul binnen een half uur klaar was." Maar spijt van haar beslissing heeft ze dus nooit gehad.