Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Benoemd tot ambassadeur Pieperpad

De knollentrui is voor ANWB-directeur Guido van Woerkom

Op maandag 22 augustus werd bij biologische aardappelboerderij Hoeve Doelwyck het tweejarig bestaan van het Pieperpad gevierd. Guido van Woerkom, hoofddirecteur van de ANWB, fietste een stukje van de route en werd benoemd tot eerste officiële ambassadeur van het Pieperpad. Bavo van den Idsert, interim-directeur van Bionext, overhandigde hem de 'Knollentrui' en sprak waardering uit voor de wijze waarop de ANWB heeft bijgedragen aan het succes van het Pieperpad.

"Twee jaar geleden werd de ANWB benaderd door Greenpeace en Bionext met de vraag of wij een unieke fietsroute wilden uitzetten. Daar hoefden we niet lang over na te denken. Bij de ANWB dragen wij maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel. We proberen Nederland te helpen bij het maken van bewuste, duurzame keuzes. Biologische boeren doen aan verantwoord bodembeheer en dragen met hun werkwijze bij aan het welzijn van mens en dier. Ook wordt met hun aanpak de biodiversiteit bevorderd, wat de natuur en het landschap zeer ten goede komt. Daarnaast werkt de biologische landbouw als een spiegel: het helpt bij de verduurzaming van de sector als geheel. Daarom wilden wij graag meedoen aan dit sympathieke initiatief", aldus Guido van Woerkom.

"Er zijn meer raakvlakken, zoals het behoud van Nederlands cultureel erfgoed. Daar zet de ANWB zich ook voor in. Iets wat vandaag de dag misschien wel relevanter is dan ooit. Kijk je vanuit het perspectief van de recreant, dan zorg je met een fietsroute langs biologische aardappeltelers voor een tocht langs unieke, gevarieerde en oer-Hollandse landschappen. Waarbij er onderweg ook nog genoten kan worden van heerlijke streekgerechten, die nóg lekkerder smaken omdat zij bereid zijn met biologische producten uit de directe omgeving."


Ode aan de biologische aardappel

Na het officiële gedeelte konden de bezoekers een kijkje nemen demoveld met 14 biologische aardappelrassen. Daar gaf Sjefke Allefs, directeur van kweek- en researchbedrijf Agrico Research op bevlogen wijze een een pieper-'masterclass': hij vertelde over wat er allemaal komt kijken bij het kweken van aardappelrassen voor biologische teelt. Biologische boerin Shaula Tak trakteerde het publiek op een verhaal over aardappelen telen in de praktijk, op boerderij Hoeve Doelwyck. Daarna konden de bezoekers zich laten verrassen door de 'Knol d'amour', een unieke creatie van chefkok en kunstenaar Martijn Jansen. Een ode aan de biologische aardappel.

Het Pieperpad

Het Pieperpad is een initiatief van Bionext, Greenpeace en de werkgroep biologische aardappelen van de Nederlandse Aardappel Organisatie. Het Pieperpad is de enige echte aardappelfietsroute van Nederland. De route is ruim 1000 kilometer lang en loopt van het Friese Lauwersmeer via Dordrecht naar het Zeeuwse Heikant. Het Pieperpad laat mensen proefondervindelijk kennismaken met de biologische landbouw, met de aardappel in het middelpunt van de belangstelling.

Met de route wordt aandacht gevraagd voor de biologische aardappelteelt en voor biodiversiteit in de landbouw. De aardappel staat bij het Pieperpad symbool voor diversiteit - de aardappel kent vele verschillende rassen in een palet aan kleuren.

Voor meer informatie: www.pieperpad.nl
Publicatiedatum: