Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Latere broccoli wel onder natte omstandigheden de grond in gegaan"

Jan Bruinsma tevreden over broccoliafzet

Tholen - Jan Bruinsma teelt diverse soorten biologische groenten in het Friese Sexbierum. Zijn hoofdgewas is broccoli. Verder teelt hij onder meer aardappelen, wortelen, uien en spruiten. Door de droge zomer is de zetting in de aardappelen wat minder geweest. Hierdoor merkt de teler wel wat verschillen qua opbrengst. Aan de andere kant viel de phytophthora juist mee. De uien lijken ook goed. "De planten hadden wel wat last van ziekten, maar ik verwacht een prima oogst." Waarschijnlijk start de uienoogst (2,5 hectare) eind volgende week.

De afzet van de broccoli verloopt naar tevredenheid. De broccoli is vanaf begin juni verkrijgbaar. De teler vertelt dat er niet overdreven veel vraag is, maar dat de afzet gewoon goed loopt. Ook de huidige planten die nog in de grond zitten ogen van goede kwaliteit. "Wel is de latere broccoli onder natte omstandigheden de grond in gegaan. Het is dus even afwachten hoe dit zich ontwikkelt. Mogelijk kan de plant hierdoor slechter bij voedsel komen."

Jan geeft aan dat hij de broccoliplanten zeker wel eens onder betere omstandigheden de grond in heeft gedaan. De weersomstandigheden waren wat dat betreft niet ideaal. "Bij de biologische werkwijze moet natuurlijk veel uit de bodem komen, dus het kan zijn dat de nattigheid van invloed is op de verdere groei." Door het vele water had de teler met wat meer onkruid dan normaal te kampen. "Maar dit was niet onoverkomelijk. Dat is ook wel het leuke aan dit werk: elk jaar is weer anders, en vraagt om andere maatregelen."

De teler weet niet of de biologische markt minder last heeft van de gevolgen van de EHEC-crisis. Wel heeft hij het vermoeden dat zijn afzet hier minder hinder van ondervonden heeft omdat meer consumenten voor kookgroenten leken te gaan, waaronder broccoli.

Klik hier om Jan te e-mailen voor meer informatie.