Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Amper nog Chinese bio-gojibessen naar EU en VS

Er is steeds minder vraag naar Chinese gojibessen vanuit de Europese Unie en de Verenigde Staten. De regio Zhongning is 's werelds grootste producent van gojibessen, met een totaal van zo'n 232 miljoen dollar per jaar. Ook de regio met 3500 ton goed voor zestig procent van de export naar meer dan dertig landen.

Dat de verkoop tegenvalt, blijkt uit een rapport dat op 14 juli is uitgebracht. "De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben hun deuren vrijwel gesloten voor de Chinese gojibessen", zegt Liu Lei, de vice-voorzitter van Zaokang. Dit is het grootste gojibessenteeltbedrijf in Zhongning. "De inspectie is dit jaar uitzonderlijk streng", zegt Liu. "Ze inspecteren grondig. Ze hebben niet alleen nadere voorschriften toegevoegd, maar ook een online tracking systeem."

Het grote probleem lijkt het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen, zelfs op voedingsmiddelen met een biologisch label. Tussen januari 2007 en maart 2009 is voor 24 transporten van gojibessen uit China de toegang tot de VS geweigerd. De U.S. Food and Drug Administration vond onder meer residuen van bestrijdingsmiddelen, sulfide en ongelabelde ingrediƫnten.

"Sinds 2007 vereist de VS dat er geen detecteerbare residuen van gewasbeschermingsmiddelen op de gojibessen zitten", vertelt Meng Yuejin. Hij is directeur van een managementbureau dat actief is in de gojibessenteelt. "Sindsdien zijn er vrijwel geen gojibessen vanut Ningxia geƫxporteerd." Ook de eis van de EU is een enorme uitdaging voor de telers in Zhongning.

"Er zijn ook duidelijke geluiden dat diverse telers in het verleden gewoon een biologisch certificaat kochten", aldus Zhou Jiaqi, die eigenaar is van een exportbedrijf in Ningxia.
Publicatiedatum: