Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Horecalocaties werken voor 80 procent biologisch
Nederlands Openluchtmuseum van Zilveren naar Gouden Green Key
Het Nederlands Openluchtmuseum mag vanaf heden de gouden Green Key voeren. Het afgelopen jaar werd de puntjes op de 'i' waardoor het museum het Zilver nu inruilt voor Goud. Naast verplichte maatregelen als afvalscheiding, duurzame materialen (FSC) en energiebesparing (halogeen vs LED) ontwikkelde en implementeerde het museum ook een aantal tailor-made oplossingen. Zo werd een efficiënt systeem van ‘stadsverwarming’ ontwikkeld voor de museale gebouwen en wordt alle hemelwater naar de centraal gelegen museumvijver afgevoerd. De zeven horecalocaties in het museum verwerken 80 procent producten met Eko-keurmerk.
'Stadsverwarming'
Voor verantwoord beheer van de collectie in de historische gebouwen is het belangrijk temperatuur en vochtigheid te reguleren. Daarvoor werd een systeem ontwikkeld dat doet denken aan stadsverwarming. Diverse clusters op het museumpark zijn verbonden met één verwarmingsketel met een afgiftetemperatuur van slechts 25°. Door middel van vloerverwarming worden de panden efficiënt en milieuvriendelijk op temperatuur gehouden.
Het hemelwater wordt ondergronds afgevoerd naar de Zaanse Vijver. Hierdoor blijft de vijver gevuld en wordt de riolering niet belast met schoon regenwater. Het groenafval op het terrein wordt gecomposteerd en hergebruikt op akkers en tuinen.
Ambachtelijk en biologisch
De zeven horecalocaties op het museumpark werken voor maar liefst 80 procent met producten met EKO-keurmerk. Van biologische pannenkoeken met spek van scharrelvarkens tot een culinair viergangendiner met ambachtelijke huisgemaakte specialiteiten.