Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Reportage in NCRV-programma Altijd Wat

ECOlonie: sinds 1989 een unieke Nederlandse ecologische gemeenschap in de Franse lage Vogezen

Al weer 22 jaar trachten de bewoners van de woon- en werkgemeenschap ECOlonie in de dagelijkse praktijk hun visie vorm te geven (in de Franse lage Vogezen). Kenmerkend voor hen is dat zij er in de loop der jaren in geslaagd lijken te zijn – en dat is heel uniek – om de verschillende facetten van het leven met elkaar te verbinden en die te integreren. Ecologie is bij hen dan ook meer dan biologisch tuinieren of het ecologisch beheren van een geitenboerderij annex kaasmakerij. Het begrip duurzaamheid vatten zij vooral op als een manier om naar de toekomst te kijken in een vertraagd perspectief. Zij zijn van mening dat het algemeen geldende levensprincipe 'tijd is geld' voor de huidige milieuproblematiek zorgt.



Al die jaren van hard werken, van ploeteren, van vreugde en verdriet, van gezelligheid en eenzaamheid, van oppervlakkige en diepgaande ontmoetingen, van vervulling en teleurstelling zouden niet opgebracht kunnen worden als daar niet een diepgaand inzicht over hoe het leven vorm te geven, aan ten grondslag zou liggen. Een inzicht dat vooral uitzicht wil bieden op een leefbare wereld.


Inspirerende veelzijdige ontmoetingsplaats

Behalve dat de bewoners op deze wijze vorm geven aan hun visie, willen ze ook een inspirerende ontmoetingsplaats zijn voor al diegenen die daarvoor belangstelling hebben. Honderden vrijwilligers uit de hele wereld komen per jaar naar deze plek om mee te werken en ideeën op te doen, om die eventueel later weer in eigen land vorm te geven.



Daarnaast ontvangt ECOlonie bijna 3000 gasten per jaar. Het gastenverblijf en de camping bieden hen onderdak. Wat de invulling van een verblijf betreft kun je zeggen dat het credo 'voor elk wat wils' hier volledig tot zijn recht komt. Dat kan zijn om tot rust te komen, terwijl men kruiden plukt, een boek leest of 'verdwaalt' in de prachtige loofbossen en valleien in de omgeving. Of heel actief door workshops te volgen in onder andere het goed geoutilleerde atelier, of door mee te werken in de groenten- of kruidentuinen.



Bekijk de diverse websites van ECOlonie om een uitgebreid inzicht te krijgen in deze veelzijdige gemeenschap:

www.ecolonie.eu

www.eigentijdszomercollege.nl
www.wandelenindevogezen.nl
www.eigentijdsewinkel.nl

ECOlonie op Nederlandse tv

In het NCRV-programma Altijd Wat wordt 22 juli aandacht besteed aan ECOlonie. De uitzending begint rond 21:00 uur.
Publicatiedatum: