Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Raadt Nederlandse boer aan om over te stappen naar bio-landbouw

"Bertus Buizer: "Zonder kunstmest ook voedsel genoeg"

Biologische landbouw is niet in staat de wereldbevolking te voeden, wordt vaak beweerd. Onzin vindt Bertus Buizer. "Op korte termijn geeft kunstmest hogere opbrengsten maar op langer termijn zie je het omgekeerde", zegt Bertus in Better Fryslân.

Bertus Buizer, directeur van Buizer Advies, heeft naar eigen zeggen de cijfers aan zijn kant. "De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties, de FAO, deed in Afrika met 114 projecten in 24 landen onderzoek naar biologische landbouw. Wat blijkt: de opbrengst verdubbelt zich na verloop van tijd. Bij gangbare landbouw moet je steeds meer kunstmest gebruiken om de opbrengsten op peil te houden. Dat verbaast mij niet. Met kunstmest voeg je vooral stikstof, kalium en fosfaat toe aan de bodem. Dat geeft eerst hoge opbrengsten. Maar je put er al snel natuurlijke microvoedingstoffen mee uit. Gevolg: na een paar jaar daalt de opbrengst. Bij biologische landbouw zie je het omgekeerde. Met slimme mengteelt, zoals gebruik van gewassen die tijdens de groei stikstof leveren aan de grond, en organische mest blijft de bodem gezond en neemt de productie per hectare na een paar jaar zelfs toe. En een gezonde open bodem is de basis van goede landbouw met hoge opbrengsten. In veel Afrikaanse landen regent het sporadisch, maar als het regent valt er heel veel in korte tijd. Een open bodem houdt het kostbare water veel beter vast. Bij een verschraalde dichtgeslagen bodem spoelt het meeste water zo het land af en de rivier in. Overigens ook iets waar we in Nederland steeds meer rekening moeten houden. Door de klimaatverandering zijn de regenbuien hier ook heviger en spoelt er meer regenwater weg."

Misoogsten

Een groter risico op misoogsten door biologische landbouw is volgens Buizer ook onzin. "Misoogsten bestaan niet. Je hebt wel eens slechtere oogsten door een bepaalde ziekte of ongunstige weersomstandigheden. Biologische landbouw kent juist meer risicospreiding door een grotere diversiteit in gewassen. Een keer een lagere opbrengst van een bepaald gewas tikt dan minder hard aan."

Klik hier om de rest van het artikel te lezen.

Bron: Better Fryslân
Publicatiedatum: