Wil Europese landbouwbegroting tot 2020 ongemoeid laten

Europees Parlement: Directe inkomenssteun wordt gekoppeld aan groene maatregelen

Het Europees Parlement (EP) wil de Europese landbouwbegroting ongemoeid laten tot 2020. Volgens het EP stimuleert dit boeren om het voedselaanbod op peil te houden, aan natuurbescherming te doen, banen te scheppen en concurrentie te creëren.

Vooruitlopend op een voorstel van de Europese Commissie over het toekomstig Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB), heeft het EP tijdens een plenaire zitting laten weten wat zijn wensen hierover zijn.

Het EP benadrukt verder dat ook in de komende financieringsperiode voor voldoende financiële middelen voor plattelandsontwikkeling moet worden gezorgd. Dit is ook nodig om het gebruik van moderne milieuvriendelijke technieken te stimuleren.

Groene maatregelen

Het plan van het EP is om directe inkomenssteun aan boeren voortaan te koppelen aan groene maatregelen, zoals een lagere CO2-uitstoot en lager energieverbruik. Hiervoor is een door de EU gefinancierd stimuleringssysteem nodig dat boeren die duurzaam willen produceren ondersteunt, zo redeneert het EP.

Bij nieuwe regels voor directe inkomenssteun moet de grootte, de werkgelegenheidsgeschiedenis en de mate van milieuvriendelijkheid van de boerenbedrijven in ogenschouw worden gehouden bij de berekeningen.

Voor het zeker stellen van de voedselvoorziening is een mondiale aanpak nodig van speculatie en prijsschommelingen, stelt het EP. Hiervoor zou een wereldwijd meldingssysteem opgesteld moeten worden, dat speculatie met landbouwgrondstoffen signaleert en bestrijdt.

Voorstel wetgeving

De Europese Commissie komt aan het eind van het najaar 2011 met een voorstel voor wetgeving, waarna het EP en de Raad van ministers het eens moeten worden over de inhoud hiervan.

Bron: VMT

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven