Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Sector mocht vorig jaar 90 nieuwkomers verwelkomen

Qua areaal nadert biologische landbouw de overheidsambitie

De biologische landbouw in Nederland laat de laatste jaren een geleidelijke groei zien, dit staat in het Landbouw Economisch Bericht 2011. Het areaal is in 2010 met circa 4 procent toegenomen tot 54.000 hectare. Dat komt in de buurt van de ambitie van de overheid, een groei van 5 procent per jaar uitmondend in een areaal van 57.000 hectare in 2011.

Het aantal gecertificeerde bedrijven is per saldo met ongeveer 50 (3,5 procent) toegenomen: 90 nieuwe bedrijven tegenover 40 bedrijven die uit de biologische landbouw zijn gestapt. De belangstelling voor de biologische landbouw zou de komende jaren verder kunnen toenemen, nu de verkoop van biologische producten sterk stijgt. De forse groei van de verkoop van biologisch voedsel in 2010, in de supermarkten steeg de omzet ervan met zo'n 13 procent, lijkt hiervoor mogelijkheden te bieden.



In Nederland is veel minder cultuurgrond in gebruik bij de biologische landbouw dan in
de EU, respectievelijk 2,7 procent en 4,7 procent (2009). Koplopers binnen de EU zijn Oostenrijk met 18,5 procent en Zweden met 12,6 procent biologische landbouwgrond. Echter Spanje, Italiƫ en Duitsland zijn de landen met de grootste oppervlakten biologische grond, elk met circa 1 miljoen hectare. Overigens nam het biologische areaal in 2009 in heel Europa ten opzichte van 2008 met ruim 1 miljoen hectare toe, tot ruim 9 miljoen hectare. Het aantal biologische land- en tuinbouwbedrijven steeg in dat jaar van ruim 220.000 naar bijna 260.000, dus eveneens met ongeveer 15 procent. Vanaf het jaar 2000 is het biologisch areaal in de EU ongeveer verdubbeld.
Publicatiedatum: