Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Uniek concept door betrekken van consumenten"

Veel belangstelling voor slotdebat in de Rode Hoed

Tholen - Gisterenavond heeft in Amsterdam de laatste debatavond uit de reeks van zeven debatten over de toekomst van de landbouw en ons voedsel plaatsgevonden. Het onderwerp van het slotdebat was: Wie neemt de regie voor een gezond en duurzaam voedselaanbod? Diverse sprekers uit de landbouw- en voedselketens spraken en debatteerden onder leiding van Felix Rottenberg met ongeveer 200 belangstellenden in de zaal.

De voorzitter van de ZLTO, Hans Huijbers, is van mening dat in de toekomst de focus van de voedselvoorziening nog meer op Noord-West Europa moet gaan liggen. Ook sprak hij zich uit voor het sluiten van de kringlopen, niet op bedrijfsniveau, maar meer regionaal. Opvallend was dat hij de land- en tuinbouw aanraadt om na te denken over veel betere benutting van de dierlijke mest die nu als probleem wordt gezien en zelfs noemde hij het gebruik van menselijke reststroom. Als dit efficiƫnt gebruikt wordt, kan de land- en tuinbouw volgens Huijbers binnen tien jaar zelfs helemaal van chemische kunstmest af. Hier heeft de Britse Soil Association recentelijk ook al een uitspraak over gedaan.

Marc Jansen van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel sprak zich uit tegen landbouwsubsidies, maar noemde tegelijk wel dat hij kon begrijpen dat de maatschappelijke kosten in de toekomst meer worden doorberekend in de prijzen.

Nico Roozen, directeur van Solidaridad, bevestigde dat topmannen van grote bedrijven steeds meer inzien dat zij niet alleen via hun computerscherm zaken kunnen doen. Rechtstreeks contact met de teler is belangrijk. Alleen door samen te werken aan behoud bodemvruchtbaarheid en andere grondstoffen, kan de aanvoer op lange termijn gegarandeerd worden. Hij noemde als voorbeeld Chiquita, een bedrijf dat vroeger na uitputting door middelengebruik, overbemesting en overmatig watergebuik gewoon een volgend stuk regenwoud ging exploiteren. Ook zij zien in dat dit niet meer mogelijk is en dat ze op dezelfde bodems duurzaam moeten produceren.

Bert van Ruitenbeek van Ecominds, die de serie samen met Wouter van der Weijden van het CLM organiseerde, spreekt van een succesvolle debatreeks en verwacht dat er in 2011 een vervolg aan zal worden gegeven. "We gaan er vanuit dat we doorgaan, uit diverse hoeken is al belangstelling getoond. Het is ook een uniek concept: deze debatten geven de sector de kans om direct met de consumenten in discussie te gaan en andersom. Dit pakte vooral in het debat over de melkveehouderij en de visserij heel goed uit."