Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Opschaling duurzame producten noodzakelijk

Platform Verduurzaming Voedsel presenteert eerste resultaten

Het in oktober 2009 opgerichte Platform Verduurzaming Voedsel heeft haar verslag van de eerste resultaten gepubliceerd. Voorzitter van het Platform Wouter de Bruijn presenteerde gisteren het eerste exemplaar aan Annemie Burger, directeur-generaal van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

De partners in dit initiatief (ZLTO, FNLI, CBL, KHN, Veneca en het ministerie van EL&I) geven in de rapportage aan welke stappen gezet worden richting de twee doelstellingen van het Platform: verankering van het proces van verduurzaming van voedsel in het beleid van Nederlandse ondernemingen die actief zijn in gehele voedselketen, en marktintroductie en opschaling van duurzame producten.

Het Platform kent drie aandachtsgebieden: vermindering van de milieu- belasting en het afval, vergroten van dierenwelzijn en eerlijke handel. Het Platform heeft inmiddels een twintigtal pilotprojecten opgestart die een bijdrage leveren aan de verduurzaming van de productie en consumptie van voedsel in Nederland. Daarbij gaat het om ketenbrede projecten met zowel kwalitatieve als kwantitatieve doelstellingen op thema's zoals watergebruik, energiegebruik, CO2-reductie, transportreductie, afvalpreventie, duurzame teelt, dierenwelzijn, betrokkenheid medewerkers en eerlijke handel. Het afgelopen jaar zijn door talloze bedrijven activiteiten ontwikkeld om de voedselketen verder te verduurzamen. In het verslag staan veel voorbeelden beschreven.

De bestedingen aan producten met duurzaamheidslabels is de afgelopen periode flink gegroeid. Het Platform verwacht dat de omzetgroei in 2011 verder zal groeien en zal zich ook volgend jaar volop inspannen voor het versneld verduurzamen van de voedselketen.

Meer gegevens over het Platform zijn te vinden op de website:
www.verduurzamingvoedsel.nl

Publicatiedatum: