Kritiek uit Irak en Syrië

Turkije investeert in biologische landbouwproject Zuid-Oost Anatolië

De Turkse premier heeft onlangs het officiële startsein gegeven voor een project in Zuidoost-Anatolië. Het project moet de uitbreiding van het biologisch landbouwareaal mogelijk maken. Met de nieuwe Ataturk-stuwdam over de Eufraat neemt het areaal dat met dat water geïrrigeerd kan worden van meer 340.000 hectare toe tot meer dan een miljoen. Het is een controversieel project, er is onder meer uit Irak en Syrië commentaar.Er is een risico van uitputting van de bodemvruchtbaarheid door intensieve conventionele landbouw. De Turkse regering wil dit gevaar zoveel mogelijk indammen door boeren te stimuleren over te schakelen op bio-landbouw. Het Organic Agriculture Cluster Project omvat negen provincies langs de Turkse grens met Syrië, ook bekend als de GAP-regio.

Bio-landbouw is niet nieuw voor Turkije, veel biologische hazelnoten, rozijnen, gedroogde abrikozen, vijgen en peulvruchten die in Europa verwerkt worden zijn uit Turkije afkomstig. Bio-appelen voerden jarenlang de lijst van bio-voedsel in Turkije aan, dit is inmiddels verdrongen door biologische katoen. Er zijn meer dan 35.000 biologische boeren actief in Turkije.


 

 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.