Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Groot onderzoek gestart in Denemarken

Is wereldwijde biologische landbouw duurzaam?

Aarhus University in Denemarken is begonnen met een uitgebreid onderzoek om te bepalen of de biologische landbouw duurzaam is voor ontwikkelingslanden en in een wereld die steeds meer verstedelijkt. Het project wordt geleid door John Hermansen en gebeurt in samenwerking met de Universiteit van Kopenhagen en het Danish Institute for Internationale Studies.

Het algemene doel van het project is om te verduidelijken in welke mate en onder welke voorwaarden de biologische landbouw lokale en globale negatieve milieu-impact kan verminderen en tegelijkertijd de levensstandaard voor kleine boeren kan verbeteren.

Biologische landbouw heeft weliswaar positieve milieu- en gezondheidseffecten, toch moet rekening gehouden worden met het feit dat het duurder is dan de industriƫle landbouw. Hierdoor is het mogelijk niet voor alle samenlevingen geschikt. De studie heeft tot doel om deze kwestie te verduidelijken, er wordt gekeken naar landgebruik, de financiering en de productiehoeveelheden.

De afgelopen jaren zijn de steden in Egypte, Braziliƫ en China aanzienlijk gegroeid. Daardoor is de behoefte aan lokaal geproduceerde biologische producten toegenomen. Dit stimuleert grote operaties die ten koste van individuele boeren die het met beperkte middelen moeten doen.

Hermansen vermoedt dat er behoefte is aan een wereldwijde handelsaanpak.