Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Mark Schober van Farmland Forecast (VS):

'Ik vrees dat bio-landbouw niet aan vraag kan blijven voldoen'

Volgens de Organic Industry Survey 2010 is 3,7 procent van de totale voedselverkoop in de VS biologisch. In de grootste sector binnen de biologische levensmiddelen, groente en fruit, steeg de omzet tussen 2008 en 2009 met 11,4 procent naar 38 procent van de totale omzet.

Zelfs in tijden van recessie blijven Amerikaanse consumenten zich wenden tot biologische voeding. Mark Schober van Farmland Forecast is alleen bang dat wanneer de vraag naar biologisch voedsel blijft groeien, de gehele voedselvoorziening zal blijven krimpen. 'Daarom vrees ik dat bio-landbouw niet aan vraag kan blijven voldoen.'

Hij verwacht dat nu de Amerikaanse economie langzaam uit de recessie komt, de vraag naar biologisch voedsel zal gaan stijgen naarmate de economische omstandigheden verbeteren. "Dit vereist wel meer landbouwgrond, omdat de opbrengsten niet zo hoog zijn op biologische bedrijven. Er is bijvoorbeeld 20 procent meer grond nodig om dezelfde hoeveelheid biologische maïs te telen als de conventionele maïs doet. Dit blijkt tenminste uit onderzoek van de Iowa State University. Deze onderzoekers denken dat er bijna twee keer zoveel hectares nodig zijn voordat de biologische oogst gelijkwaardig kan worden aan de conventionele gewasopbrengsten."

Schober vraagt zich af de biologische landbouw in de toekomst aan de nog steeds toenemende vraag voor bio-voeding kan blijven voldoen. Dit ondanks de efficiëntie-verhoging die al een tijdje is ingezet.