Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Veel appelen als conventioneel verkocht

Bio-appelareaal in Washington gedaald

Biologische appeltelers in Washington hebben behoefte aan beter inzicht in het aandeel van de oogst dat zonder bio-keurmerk verkocht wordt. Dit kost ze veel meer dan wanneer zij al hun appelen biologisch kunnen afzetten. Dit meldde de Washington State University woensdag. David Granatstein, landbouwdeskundige aan de universiteit die de bio-gewassen in de gaten houdt, zegt dat bio-fruit als conventioneel verkocht wordt de bedrijven meer speelruimte geeft om aan de groeiende vraag van consumenten te voldoen.

"Het is echter zonde om bio-appelen voor een lagere prijs te verkopen, omdat deze in de retail soms niet voorzien zijn van een bio-label. Wanneer het een derde is van wat je profiteert, is het een goede buffer om aan de stijgende vraag te voldoen, maar je geeft ook een heleboel premie op", zegt hij.

Washington heeft het grootste biologische appel-, peren- en kersenareaal in de Verenigde Staten. Voor het eerst in jaren is het biologisch areaal voor appelen en kersen gedaald, met respectievelijk 6 en 12 procent. Het biologische perenareaal steeg wel met 4 procent.

Dit terwijl Granatstein twee jaar geleden nog gemeld had dat het gecertificeerde areaal bio-appelen en kersen met meer dan zestig procent was gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar.